четвер, 28 квітня 2011 10:57

Україна зможе продати за кордон максимум 1,5 млн тонн кукурудзи - експерти

Україна зможе продати за кордон максимум 1,5 млн тонн кукурудзи - експерти

Експорт кукурудзи з України до кінця поточного маркетингового року, який для цієї культури закінчується в серпні, може становити не більше 1,5 млн тонн, вважають аграрні аналітики.

"Я не думаю, що сумарний обсяг експорту кукурудзи до кінця маркетингового року буде більше 1,5 млн тонн", - сказав керівник аналітичної служби "АПК-Інформ" Родіон Рибчинський.

За його словами, очікувати ажіотажного попиту на кукурудзу з України не варто, оскільки на світовий ринок вийшли з новим урожаєм країни південної півкулі. Крім того, Рибчинський вважає, що закордонні поставки української кукурудзи будуть стримуватися її якістю, яка більш ніж у інших зернових, залежить від умов і термінів зберігання.

Директор аналітичної компанії "ПроАгро" Микола Верницький також вважає, що Україні не варто розраховувати на значний експорт кукурудзи.

"Великого експорту кукурудзи не буде - його будуть обмежувати якість і внутрішні ціни", - сказав він.

При цьому аналітики не очікують значного зростання цін на кукурудзу в результаті рішення уряду скасувати квотування її експорту, про який заявив 27 квітня міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. За їх словами, зернотрейдерам немає необхідності вести активні закупівлі кукурудзи, оскільки вони мають досить великі її запаси, про що свідчать раніше заявлені ними при подачі документів на отримання експортних ліцензій обсяги.

Нагадаємо, днями Мінагропрод звернувся до уряду з ініціативою скасувати квотування експорту кукурудзи, яке діє в країні до 30 червня 2011 року. Проаналізувавши баланси зернових, Мінагропрод прийшов до висновку, що Україні до кінця маркетингового року може поставити на зовнішні ринки 2 млн тонн кукурудзи.

На початку жовтня 2010 року уряд України ввів квотування експорту зерна на термін до 31 грудня 2010 року. В кінці минулого року воно було продовжено до 31 березня 2011 року. При цьому сумарний розмір квот був збільшений на 1,5 млн тонн - до 4,2 млн тонн.

Наприкінці березня уряд вирішив продовжити квотування зерна ще на квартал, збільшивши квоту на експорт кукурудзи на 2 млн тонн.

Зараз ви читаєте новину «Україна зможе продати за кордон максимум 1,5 млн тонн кукурудзи - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути