Ексклюзиви
вівторок, 22 січня 2013 09:46

В Україні може подорожчати дизпаливо

В Україні може подорожчати дизпаливо
Фото: volgafinans.com

Подорожчання палива в Росії може позначитися на вартості дизеля в Україні.

Такий прогноз озвучили українські експерти, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Імпорт подорожчання".

"В Україну практично не ввозиться бензин з Росії, але зате імпортується дизпаливо. Частка російського імпорту в загальних обсягах поставок дизпалива в країну становить від 15% до 25%. І якщо тенденція зростання відпускних цін на паливо в Росії триватиме, то воно може, хоч і незначно, подорожчати в Україні", - сказав заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

Поки ситуація на українському ринку нафтопродуктів стабільна, а в першій половині січня навіть спостерігалося зниження цін. За даними консалтингової групи "А-95", з кінця грудня по вчорашній день середні ціни на найпопулярніший бензин - Аі-95 - знизилися на 1,3%, до 10,9 грн за літр. Вартість дизеля практично не змінилася і становила 10,03 грн за літр (-0,2%).

/media/video/478268/1_478268.mp4

Нафтотрейдери пояснюють подію зниження цін на нафтопродукти черговим протистоянням з Антимонопольним комітетом (АМК), який вимагав знизити вартість палива.

Як розповів виданню топ-менеджер одного з найбільших нафтотрейдерів, АМК вже розіслав учасникам ринку листи з рекомендаціями знизити ціни на нафтопродукти на 20-25 коп. за літр. Це незначне для споживачів зменшення цін нафтотрейдерам здається занадто непідйомним. Вони заявляють, що вже знижували свою рентабельність під час виборів, коли уряд намагався не допустити посилення негативних настроїв населення. В АМК, у свою чергу, погрожують штрафами. У підсумку на ринку може виникнути дефіцит палива, як це вже було раніше.

Зазначимо, що нафтопереробні заводи (НПЗ) найбільших нафтовидобувних компаній Росії - "Роснефти" і ТНК-ВР - почали підвищення оптових цін на паливо. Вартість бензину "Роснєфті" в порівнянні з минулим тижнем збільшилася від 1,5% до 4,8%, зимового дизеля - на 1,5-1,6%. НПЗ ТНК-ВР підвищили оптову вартість на Аі-92 на 1,5%, а на Аі-95 - на 1%.

Перш за все зростання вартості палива пояснюється плановим збільшенням акцизів з початку року в середньому на рубль. Крім того, в 2012 році нафтокомпанії досить довго стримували зростання цін на нафтопродукти, особливо помітно це було навесні під час виборів.

Зараз ви читаєте новину «В Україні може подорожчати дизпаливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути