четвер, 04 жовтня 2012 10:18

У листопаді депозитні ставки знизяться - банкір

У листопаді депозитні ставки знизяться - банкір
Банкіри висловили стурбованість тенденцією укорочування ресурсів. Фото: vkurse.ua

Банки тимчасово збільшують ставки на короткі депозити в очікуванні зниження вартості ресурсів, заявили банкіри під час круглого столу.

"Укорочення депозитної бази - зараз велика проблема для банківської системи. Причини цього лежать у площині недовіри до фінансової системи і тих негативних очікувань, які склалися у деяких вкладників", - сказав голова правління Надра Банку Дмитро Зінков.

При цьому він зазначив, що якщо у серпні поточного року банки залучали під підвищені відсотки 3-6-місячні депозити, то у вересні найбільш високі ставки залучення були встановлені на 3-місячні депозити, а нині - на депозити терміном місяць-півтора.

"У листопаді, сподіваємося, ставки знизяться, ситуація на ринку нормалізується, і тоді можна буде подовжувати вклади. Тоді ж і повернуться, я думаю, більш-менш розумні ставки по кредитуванню", - зазначив банкір.

Заступник голови правління Дочірнього Банку Ощадбанку Росії Ірина Князєва також висловила стурбованість тенденцією укорочування ресурсів, які фінустанови залучають на депозитному ринку.

"Звичайно, насторожує, що останнім часом залучення депозитів за ставками 23-24% припадає на термін три-чотири місяці. І це відбувається вже останні шість місяців поспіль. Це означає, що банки дуже сильно вкорочують ресурс в гривні. Я вважаю, що така політика не зовсім правильна, тому що короткі кошти не будуть дозволяти банку здешевлювати ресурси і не будуть робити його більш стабільним і надійним", - сказала вона.

/media/video/459140/1_459140.mp4

При цьому Князєва підкреслила, що банк, який правильно вибудовує свою роботу з клієнтом, підвищує якість обслуговування та демонструє відкритість, може не вдаватися до політики різкого збільшення ставок на короткі депозити, з тим щоб утримати вкладників.

Голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук звернув увагу на те, що залучення коротких депозитів під високі ставки робить неможливим для фінустанов іпотечне кредитування, а також довгострокове фінансування проектів.

"Банки платять для підтримки ліквідності стільки, скільки змушує ринок, і тому, якщо є дефіцит ліквідності, буває плата і висока. Інструментом, який закриває цей дефіцит, не повинні бути вклади населення, тому що вклади є найбільш дорогими ресурсами", - додав він.

Банкір підкреслив, що тенденція підвищення процентних ставок по депозитах зумовлена ??ситуацією на ресурсному ринку і є тимчасовою.

"Ми знаємо причини: ринки капіталу закриті, є багато зовнішніх факторів. Тому ми розглядаємо питання коливання процентних ставок за вкладами як тимчасовий недолік, а не як основну програму наших подальших дій", - сказав Лавренчук.

Зараз ви читаєте новину «У листопаді депозитні ставки знизяться - банкір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути