пʼятниця, 14 червня 2013 11:06

В полуничному кооперативі заробляють 100 гривень на день
6

Фото: Фото: Ольга Борисюк

11 червня в селі Лосятин, що неподалік Почаєва на Тернопільщині, відзначили свято першого врожаю. У місцевому полуничному кооперативі планують зібрати 150 тонн полуниці. Торік засадили нею 10 гектарів поля. Цей кооператив - перший в Україні.

"Зараз французи приїдуть", - каже дівчинка у вишиванці років п'яти подрузі. Обидві тримають французькі прапорці. Навколо бігають менші діти з такими ж. Зала наповнюється людьми. Сільська голова дякує донорам проекту і місцевій владі за співпрацю. Кожному з гостей вручають короваї. Ті ставлять їх на стіл під стіною.

"Головую сьомий рік, - каже сільська голова Надія Залевська. - В нас нічого не було - ні дороги, ні клубу. Село повністю на державному утриманні. Інакше цих проектів би не придумала. У 2009 році був перший проект - роздавали худобу і зернові людям. З кооперативом була моя ініціатива. Не могла знайти голову, всі боялися. Врешті впросила, поїхали у Львів, здали документи. Ніхто в це не вірив. Депутати райради казали "Туфту робиш, нічого з того не буде". Люди в селі завжди вирощували полуницю і малину і продавали на дорозі. Всі ділянки ними засаджені. Якщо виростять в себе, здадуть в кооператив і разом продадуть - це зовсім інша справа, ніж як приїде хтось поодинокий, купить за половину цієї вартості і перепродасть".

Проект "Розвиток полуничних кооперативів" впроваджує міжнародна благодійна організація "Добробут громад" і компанія "Данон". До 2014 року планують профінансувати молочні та полуничні кооперативи на суму близько 4 млн євро.

"Ми купуємо фрукти у постачальника фірми "Аграна". Їх офіс у Вінниці, - каже гендиректор компанії "Данон Україна" Даріо Маркетті. - Всі полуниці ідуть в "Аграну". Ця фірма їх переробляє у фруктовий наповнювач і постачає для виробництва йогуртів. Весь цей урожай буде використаний для наших потреб".

Наступного року планують засадити 21 гектар і експортувати полуниці. Така ж схема використовується і для яблук, груш та інших фруктів. Каже, щороку компанія інвестує 20-30 млн євро, переважно в виробництво. За останні 4 роки вклали трохи більше 10 млн євро в кооперативи.

"Свого часу нам довелося закрити три кооперативи. Бо керівники не були достатньо віддані своїй справі. Легше знайти кошти, ніж управляти таким проектом. Необхідна співпраця між місцевою громадою, державною владою, неурядовими організаціями. Це як чотири хазяйки на кухні варять борщ. Дуже багато обговорень, треба координувати дії. Ми обрали це село, бо тут наш партнер компанія "Добробут громад" знала цю громаду. Друга причина - місцевість і клімат. Третя - підтримка місцевої влади", - зазначив Маркетті.

Керівники перерізують стрічку до нової морозильної камери.

"Може наганяти до -30 градусів, - каже директор проекту "Розвиток полуничних кооперативів" Андрій Галяс. Поки що нам потрібно лише +2 +4. З поля полуниця іде в камеру, де охолоджується. Тоді її перевантажують в авто і везуть на переробку. Так менше втрачається".

Їдемо на поле. Кущі всипані великою полуницею. Близько 30 людей збирають полуницю і в ящиках несуть до терезів. Роботу в селі офіційно отримали 65 мешканців. Згодом планують дати роботу 500 людям з Лосятина і сусідніх сіл. Кожен заробляє в сезон десь 3800 гривень, каже сільська голова. Загалом у Лосятині мешкає 1700 людей.

"Другий рік тут працюю. Скільки платитимуть за кіло - ще не знаю, - каже Тетяна Наконечна з села Крутнів. - Торік лише висаджували. За 10 робочих годин мали 120 гривень в день. Я колись 10 років в Польщі працювала на полуниці. Там було важче, бо їхала з дому, а зараз біля дітей. Як закінчується сезон, ставлять на біржу, бо відпрацювала півроку. Ще отримую соціальну допомогу на малих. І чоловіка цього року залучила".

"У нас є два види оплати - за збір і інші роботи, - каже Галяс. - За збір оплачуємо залежно від ваги, інші роботи - погодинно. Орієнтовно люди заробляють в день біля 100 гривень".

Зараз ви читаєте новину «В полуничному кооперативі заробляють 100 гривень на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути