четвер, 14 листопада 2019 11:13

Україна почала підготовку до випуску власної валюти

Україна 28 років тому почала підготовку до випуску власної незалежної валюти - гривні. 14 листопада 1991-го Верховна Рада прийняла постанову "Про національну валюту".

До цього у жовтні контракт на виготовлення гривні підписали з "Кенедієн Банкнот Компані". Щоправда компанія не мала потужностей, щоб виготовити 1,5 млрд необхідних банкнот.

Автор: nubip.edu.ua
  Дизайн перших "незалежних" гривень розробляли українські художники Василь Лопата і Борис Максимов.
Дизайн перших "незалежних" гривень розробляли українські художники Василь Лопата і Борис Максимов.

Оскільки ввести в обіг гривню планували у першому півріччі 1992-го, діяти довелося у прискореному темпі. Тому 18 січня 1992 року Нацбанк підписав контракт з англійською фірмою "Томас Де Ла Рю" на друк купюр номіналом 50 і 100 грн. Договір уклали за згодою президента Леоніда Кравчука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові гроші: як виглядає справжня банкнота 1000 грн

Перші монети викарбували у 1992-му на Луганському патронному заводі та Монетному дворі Італії. Однак в обігу копійки з'явилися через 4 роки - 1996-го. Водночас українці так і не побачили монет номіналом 3, 15 і 20 коп., які затвердив голова НБУ. А у жовтні 2019-го монети 1, 2, 5 коп. перестали бути платіжним засобом. Поступово з обігу виводять 25 коп.

Автор: Громадське
  У жовтні 2019-го монети 1, 2, 5 коп. перестали бути платіжним засобом.
У жовтні 2019-го монети 1, 2, 5 коп. перестали бути платіжним засобом.

Дизайн перших "незалежних" гривень розробляли українські художники Василь Лопата і Борис Максимов. Пізніше Лопата згадував, що був шокований, коли побачив "англійські" 50 грн з бородатим дідом Чорномором, який віддалено нагадував Грушевського. На банкноті 100 грн замість тонко промальованого Шевченка був намальований дядько з мутним поглядом.

Грошова реформа в Україні тривала 2 тижні - з 2 до 16 вересня 1996-го. Люди обмінювали карбованці на гривню. На момент заміни однієї грошової одиниці на іншу в обігу перебувало 338,1 трлн крб. Щоб замінити їх, Нацбанк ввів у готівковий обіг понад 3,1 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Україна почала підготовку до випуску власної валюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути