четвер, 04 серпня 2011 09:56

У Росії заговорили про другу хвилю глобально економічної кризи

У Росії заговорили про другу хвилю глобально економічної кризи

Уповільнення економіки США і єврозони, а також дані про проблеми в китайській економіці можуть свідчити про наближення другої хвилі глобальної рецесії.

Таку думку висловила директор Центру макроекономічних досліджень Ощадбанку РФ Ксенія Юдаєва.

"По-перше, якщо сповільнюється американська економіка, якщо одночасно є дані про уповільнення європейської економіки і навіть з'явилася інформація про проблеми в китайській економіці, то ми дійсно можемо мати справу з другою хвилею глобальної рецесії, що давно очікували, але яка так і не відбулася. Звичайно ж, це та ситуація, яка всіх нервує і яка може призвести до ще одного раунду значних фінансових втрат для фінансових і нефінансових інститутів", - сказала вона.

"Головне тепер питання дійсно - чи буде рецесія чи не буде, і друге, звичайно, важливе питання - чи може повторитися ситуація, яку ми спостерігали минулої рецесії, коли країни, що розвиваються, будуть основним двигуном економічного зростання", - зазначила економіст.

За її словами, занепокоєння в цьому контексті викликає інформація про проблеми в банківському секторі Китаю, пов'язані з поганою ситуацією бюджетів провінцій, а також уповільнення економічного зростання в Індії та в Бразилії.

"Ситуація в цих країнах зараз викликає деякі питання, але поки дійсно саме вони залишаються основними стабілізаторами економічного зростання", - вважає Юдаєва.

За словами Юдаєвої, в умовах уповільнення економіки США, було б непогано простимулювати її за допомогою державних витрат.

державна політика США, як ми бачили по ВВП, в останні кілька кварталів виступала скоріше гальмом економічного зростання, тому що останнім часом вже почали згортатися стимулюючі програми, прийняті під час кризи. Безумовно, ця домовленість щодо зниження бюджетного дефіциту і, перш за все, зниження витрат американського бюджету, яка була досягнута в останні два дні, в короткостроковому періоді ситуацію ніяк не поліпшує, вона її тільки погіршує", - зазначила вона.

При цьому, за її словами, багато хто вважає, що і в довгостроковому періоді за рахунок негативного впливу на зростання домовленість ситуацію погіршує.

"Тому рішення, взагалі-то, нікого особливо не порадувало, і реакція ринків на нього була абсолютно протилежною, завдяки тому, що економічні проблеми затьмарили всі політичні результати досягнутої угоди", - сказала Юдаєва.

Зараз ви читаєте новину «У Росії заговорили про другу хвилю глобально економічної кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути