понеділок, 23 липня 2012 11:47

У НБУ розповіли, як важко було здійснити рекордну позику на $2 мільярди

У НБУ розповіли, як важко було здійснити рекордну позику на $2 мільярди
Олена Щербакова: Дуже різко підвищилися ставки запозичення з цінних паперів. Фото: segodnya.ua

Попит на розміщення Україною євробондів з доходністю 9,25% станвив близько $7 млрд, що свідчить про "дуже високий рівень довіри до паперів" та їх "високу інвестиційну привабливість".

Таку думку в відеозверненні висловила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України (НБУ) Олена Щербакова.

"Україна 17 липня здійснила розміщення своїх державних цінних паперів (євробондів) на зовнішньому ринку. Зазначене розміщення дозволило залучити 2 мільярда доларів під ставку 9,25% річних. Розміщення паперів проводилося на дуже важких фінансових ринках, особливо європейському. Ті події, які відбуваються на європейському ринку, в Греції, зокрема, впливають на всю кон'юнктуру ринку в цілому. Дуже різко підвищилися ставки запозичення з цінних паперів, що розміщуються європейськими державами. Якщо раніше Португалія, Іспанія та Італія розміщувалися під 2-4% річних, то сьогодні такі рівні ставок вже недосяжні - ринок дає прибутковість 7-8%. Тому розміщення Україною на рівні 9,25% - це та прибутковість, яку ми показали в неможливих умовах. Книга замовлень на зазначений папір становила близько 7 мільярдів доларів, що свідчить про дуже високий рівень довіри до паперу і їх високу інвестиційну привабливість", - сказала вона.

Нагадаємо, 17 липня 2012 Міністерство фінансів здійснило випуск євробондів на суму $2 млрд із прибутковістю 9,25% річних і з терміном погашення 24 липня 2017 року.

Лід-менеджерами запозичення виступили компанії JP Morgan, Morgan Stanley, Troika Dialog і VTB Capital. Цей випуск єврооблігацій став найбільшим в історії України. Більше 75% позики було розміщено серед першокласних інвесторів з США, Великобританії і континентальної Європи, говориться в повідомленні Міністерства фінансів.

Зараз ви читаєте новину «У НБУ розповіли, як важко було здійснити рекордну позику на $2 мільярди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути