пʼятниця, 20 липня 2012 13:38

Уряд використає рекордний борг у $2 млрд для бюджету та соціалки - експерт

Уряд використає рекордний борг у $2 млрд для бюджету та соціалки - експерт
Сергій Юрчишин: Україна має значне від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі. Фото: gart.org.ua

Директор економічних програм Центру Разумкова Юрчишин Василь вважає вдалим розміщення п'ятирічних єврооблігацій в обсязі $2 млрд з прибутковістю 9,25% річних на світовому ринку запозичень.

Про це він заявив у коментарі Gazeta.ua.

"Україна востаннє виходила ринки зовнішніх запозичень ще влітку минулого року, - зазначає фахівець. - Крім того, у нас нема фінансової підтримки з боку МВФ та інших міжнародних фінансових інститутів. Тому випуск єврооблігацій був украй необхідним. 9,25% річних - трохи велика ставка, але, враховуючи нинішню обережність міжнародних інвесторів стосовно України та інших європейських країн, це нормальний показник".

На думку експерта, ця операція зміцнить становище України на ринку європейських запозичень.

"Відбудеться стабілізація валютних резервів Нацбанку, - наголошує Юрчишин. - Україна отримала певний ресурс, щоб вільніше почуватися в умовах необхідності виплати по зовнішніх зобов'язаннях восени цього року. Цілком можливо, що інші міжнародні інвестори позитивніше ставитимуться до нашої країни. Безумовно, інвестиції відразу не потечуть до нас рікою, але роль і місце України на ринку європейських запозичень зміцниться".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінрегіон отримає майже 30 мільйонів на житлові недобудови в Луганську, Ковелі та Хмельницькому

Уряд використає ці кошти на фінансування бюджету і соціальних виплат, переконаний фахівець.

"Україна має значне від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі, потрібно сплачувати борги, складно ситуація в економіці. Важко сподіватися на запозичення для економічної діяльності, бо зростання економіки за півроку на 0,4% - це по суті стагнація. Виникають проблеми із залученням коштів до бюджетів усіх рівнів. Ці 2 мільярди доларів можуть допомогти фінансуванню державного бюджету і полегшать виконання високих соціальних зобов'язань влади. Тому це вчасне і досить вдале розміщення облігацій", - підсумував Юрчишин.

Нагадаємо, 17 липня 2012 року Мінфін здійснив випуск євробондів на суму $2 млрд з прибутковістю 9,25% річних і з терміном погашення 24 липня 2017 року. Лід-менеджерами запозичення виступили компанії JP Morgan, Morgan Stanley, Troika Dialog и VTB Capital. Цей випуск єврооблігацій став найбільшим в історії України. Понад 75% позики було розміщено серед першокласних інвесторів із США, Великої Британії і континентальної Європи, зазначено у повідомленні Міністерства фінансів.

Зараз ви читаєте новину «Уряд використає рекордний борг у $2 млрд для бюджету та соціалки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути