середа, 24 травня 2017 13:37

Три російські банки підуть з українського ринку - Фонд гарантування вкладів

Три російські банки підуть з українського ринку - Фонд гарантування вкладів
Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін. Фото:Финансовый клуб

Грошей для виплат вкладникам банків-банкрутів достатньо. На травень є 12,96 млрд грн.

Про це в інтерв'ю "Укрінформу" розповів директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін.

"Крім того, у нас є цінні папери, які ще не монетизовані. Стосовно запозичень: у Мінфіна ми взяли майже 70 мільярдів на виплати вкладникам. Нацбанку винні 9,1 мільярдів. Ці кредити нам видали під 10-12 процентів річних і вище. Попри те, що Фонд не бізнес-структура. За 18 років повинні віддати 148 мільярдів гривень. Це питання потрібно вирішувати. У нас немає таких надходжень від банків", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У банку-банкрута лишилися меблі, комп'ютери і причіп

До кінця літа банкрутств великих банків не буде, вважає директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів.

"Робимо спільно з НБУ аналіз. До кінця літа не очікуємо жодного великого банку. Сказати, що ризики по всіх банках пройшли – не можна. Обсяг проблемних кредитів у багатьох великий. Йдуть дискусії – скільки потрібно банків? Хтось говорить 90 банків – багато, 45 – достатньо. У Швеції – 200, і вони борються за кожен банк", - говорить Костянтин Ворушилін.

Можливі проблеми з трьома російськими банками.

"Ми готувалися до найгіршого сценарію щодо них. Зараз бачимо, що там ситуація стабілізувалася. Вживають правильних дій із виходу з кризи. Хтось намагається продатися. Щодо цих банків немає стопроцентної впевненості, але я спокійніше сплю. Ці три банки в старому "форматі" не працюватимуть, підуть. Хочеться, щоб вони пішли цивілізовано. Це означає – з мінімальними втратами для фінансового сектору нашої країни", - додав директор-розпорядник Фонду.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб планує до кінця 2017-го внести в базу виплат через автоматизовану систему інформацію про всіх вкладників неплатоспроможних банків, які мають право на отримання гарантованого відшкодування.

Зараз ви читаєте новину «Три російські банки підуть з українського ринку - Фонд гарантування вкладів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути