Ексклюзиви
вівторок, 23 травня 2017 13:05

У банку-банкрута лишилися меблі, комп'ютери і причіп

"Я взяв слідство під особистий контроль. Голову банку заарештували. Вкрадені гроші знайдуть, вилучать і використають для виплат вкладникам", - заявив президент Петро Порошенко.

Автор: 112 Україна
  Акція протесту клієнтів банку "Михайлівський" в Києві у листопаді 2016 року
Акція протесту клієнтів банку "Михайлівський" в Києві у листопаді 2016 року

Рік тому Нацбанк визнав неплатоспроможним банк "Михайлівський" через підозру доведення до банкрутства. Згодом з'ясували, що частина клієнтів уклала депозитні договори з фінансовими компаніями. Банк виступав посередником. Фонд гарантування відмовився виплачувати їм компенсацію.

Клієнти банку кілька разів перекривали вулиці в центрі Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як платити за кредитами клієнтам банків-банкрутів

"Вклав у "Михайлівський" 240 тисяч гривень. За законом, майже вся сума потрапляє під компенсацію Фонду гарантування вкладів. Але мені їх не повертають уже два місяці. Кажуть, гроші працівники банку перевели кредитним фірмам", - розповів харків'янин Сергій.

100% акцій банку належали ТОВ "Екосіпан", 92,5% якого припадає Вікторові Поліщуку, 3,9% - Ігорю Дорошенку та 3% - Віктору Єрасову. У прокуратурі повідомили, що Віктор Поліщук втік за кордон. Ігоря Дорошенка затримали.

Уперше в Україні під вкладників конкретного банку змінили законодавство. 15 листопада Верховна Рада підтримала запропонований президентом закон про відшкодування коштів вкладникам банків. До вкладу прирівняли кошти, залучені від фізичної особи до небанківської фінансової установи через банк, що виступив повіреним і визнаний неплатоспроможним. За умови, що банк не поінформував клієнта під розпис про непоширення на такі кошти гарантій.

Автор: ТСН
  25 липня 2016 року клієнти банку "Михайлівський" йдуть на акцію протесту до урядового кварталу в Києві
25 липня 2016 року клієнти банку "Михайлівський" йдуть на акцію протесту до урядового кварталу в Києві

"На 1 травня 2017 року вкладникам "Михайлівського" виплатили 2,26 мільярда гривень гарантованого відшкодування. Гроші отримали 98,2% вкладників, включені до загального реєстру. "На папері" вартість активів банку перевищувала 5 мільярдів гривень. Але незалежні оцінщики оцінили їх у 36 разів менше. Із того, що можна було продати – це власне майно банку: комп'ютерна техніка, меблі, касове обладнання, банкомати. На балансі банку не було жодного приміщення чи земельної ділянки комерційного призначення. З транспортних засобів – лише причіп. Решта активів, передусім кредитні портфелі юридичних та фізичних осіб, за кілька днів до введення тимчасової адміністрації фактично вивели з банку. На 1 квітня 2017 року від реалізації активів Фонд отримав 2,7 мільйона гривень. Ще 5,3 мільйона надійшло від погашення кредитів позичальниками банку", - розповіли у Фонді гарантування вкладів.

5 травня 2017 року Верховний Суд України зупинив виконання судових рішень, винесених не на користь Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у справі про передачу фінансовій компанії "Плеяда" кредитного портфелю банку "Михайлівський".

Зараз ви читаєте новину «У банку-банкрута лишилися меблі, комп'ютери і причіп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути