понеділок, 13 липня 2020 21:10

Шукаю роботу: як відповідати на найпоширеніші запитання на співбесіді

Шукаю роботу: як відповідати на найпоширеніші запитання на співбесіді
Роботодавцю важливо знати, чи збігаються ваші амбіції з можливостями та планами компанії. Фото: pexels.com

На українському ринку праці посилилася конкуренція. Щоб отримати роботу, потрібно ретельно підготуватися до співбесіди.

Зазвичай на співбесіді пошукачі чують стандартні питання. Однак не всі можуть відповісти на них правильно, пише grc.ua.

Ваші завдання на поточному чи минулих місцях роботи

Відповідати найкраще лаконічно та конкретно. Ще вдома протягом обмеженого часу спробуйте розповісти про ваші основні робочі завдання. Тоді вдасться зрозуміти, на чому найкраще акцентувати увагу, а про що згадувати не варто. Важливо розповідати про обов'язки, які мали на минулій роботі, з акцентом на завдання від потенційного роботодавця. Також не забудьте згадати про досягнення.

Ваші сильні та слабкі сторони

Змусьте роботодавця прийняти ваші недоліки за переваги. Якщо недосконало володієте англійською, але уже відвідуєте курси та розмовні клуби, розкажіть про це на співбесіді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від 30 тис. грн: кому пропонують найвищі зарплати

Чи доводилось вам помилятись та як ви виправляли помилку

Помилятися - це природньо. Головне розповісти, як знайшли вихід з тієї чи іншої ситуації. Спробуйте згадати випадки, коли доводилося приймати відповідальні рішення, які висновки після цього зробили. Наприклад, чесно зізнайтеся, що не змогли виконати план, бо недостатньо ретельно слідкували за строками з боку підрядників. Після цього розробили систему нагадувань, щоб краще контролювати ситуацію.

Які ваші професійні цілі

Роботодавцю важливо знати, чи збігаються ваші амбіції з можливостями та планами компанії. Якщо ні, то незабаром компанія перестане бути цікавою вам, а роботодавцю доведеться шукати нового працівника. З іншого боку, якщо маєте певні цілі і план, як їх досягти, розкажіть про це потенційному керівництву. Ідеально, якщо робота, на яку претендуєте, органічно вписується у цей план. Наприклад, "за 5 років хотів би очолити відділ розробки та створити власний мобільний додаток. Саме тому звернув увагу на вашу вакансію. Знаю, що у компанії діють програми навчання для співробітників та програми з підтримки внутрішніх стартапів. До того ж зараз беру участь у тематичних конференціях і навіть подав заявку на спікерство в одній із них".

В Україні нараховують 16,6 млн працездатних віком 15-70 років. Це 40% від населення, пояснюють в Міжнародній організації праці. Без роботи залишаються 1,5 млн осіб. Щоправда, за словами експертів, реальний рівень безробіття в країні вищий.

Зараз ви читаєте новину «Шукаю роботу: як відповідати на найпоширеніші запитання на співбесіді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути