Ексклюзиви
пʼятниця, 15 вересня 2023 15:50

Що буде з пенсіями наступного року

Що буде з пенсіями наступного року
Наступного року пенсії проіндексують до однакового рівня. Фото: Getty images

1 березня 2024 року відбудеться індексація пенсій.

Вона пройде так, як і в попередні роки. Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час засідання уряду, повідомляє Gazeta.ua.

"Традиційно 1 березня відбудеться індексація пенсій для громадян України, так, як це відбувалося попередні роки. Ми будемо робити це і цього року, але ми зробимо це більш справедливо. Ми хочемо, щоб солідарна пенсія для українців була зрозумілою, прозорою і складала 30 відсотків від середнього заробітку. Запроваджується система балів, коли пенсія стає дуже справедливою", – сказав прем'єр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В 2024 році українцям індексують пенсії і збережуть субсидії

Якщо дві людини відпрацювали на одній посаді однакову кількість років, але одна особа вийшла на пенсію 2001 року, а друга 2022-го, то в тої людини, яка вийшла на пенсію з минулого року, вона буде в районі 5,5 – 6 тис. грн, а в тієї, яка вийшла у 2001 році, пенсія буде 3,6 – 3,7 тис. грн.

"Величезна різниця. Ми хочемо диспропорцію прибрати – ми запроваджуємо бали, і у людей – вчителів, лікарів в першу чергу, у кого були стабільні середні заробітні плати, – у них зарплати прирівняються, і у людей, які раніше виходили на пенсію, пенсії значно підтягнуться до сучасного рівня", – пояснив Шмигаль.

2024 року пенсії проіндексують до однакового рівня. Так, якби всі пенсії отримувалися у цьому або минулому році.

"Ми називаємо це справедливою індексацію. Пенсія буде індексуватися справедливо, незалежно від часу виходу на пенсію, це буде завжди однаковий рівень для всіх людей, які пройшли однаковий шлях", – наголосив прем'єр.

Українські пенсіонери, які проживають у зоні активних або можливих бойових дій, отримуватимуть додаткові виплати.

Надбавку до пенсії українцям надасть Організація Об'єднаних Націй.

Також українським пенсіонерам щомісячно додаватимуть по 4,2 тис. грн. Але такі виплати матимуть не всі, повідомили у Пенсійному фонді України.

Надбавку отримають особи, визнані борцями за незалежність України, які комуністичним режимом були засуджені за їхні переконання.

Зараз ви читаєте новину «Що буде з пенсіями наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути