середа, 16 серпня 2023 10:05

Пенсіонерам нарахують 4,2 тис. грн надбавки: кому саме

Українським пенсіонерам щомісячно додаватимуть по 4,2 тис. грн.

Але такі виплати матимуть не всі, повідомили у Пенсійному фонді України.

"Із 1 липня набули чинності зміни до законів України, якими врегульовано питання соціального захисту борців за незалежність країни у XX ст. У новій редакції викладено закони "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" та "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років". Надбавку отримають особи, визнані борцями за незалежність України, які комуністичним режимом були засуджені за їхні переконання. Їм збільшать виплати на 4200 гривень щомісяця", – йдеться у повідомленні.

Така пенсія індексуватиметься щорічно у березні, починаючи з 2024 року, а це означає, що її розмір поступово зростатиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи буде підвищення пенсій у 2024 році: у Мінсоцполітики відповіли

Пенсію за особливі заслуги призначають з дня звернення або з дня отримання права на неї, якщо звернення відбулося не пізніше ніж за 12 місяців з дня набуття такого права, але не раніше 1 липня 2023 року, на підставі підтверджуючої довідки регіональної комісії обласної державної адміністрації, де згаданий статус особи.

Інші категорії громадян, які мають особливі заслуги перед Україною, отримають розмір надбавки за схемою від 23% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Також є категорії громадян, яким скасували пенсії за особливі заслуги. Зокрема з закону "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" прибрали статті, які визначали радянські звання та ордени основою призначення нових пенсій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна вийти на пенсію раніше зазначеного віку: в ПФУ розповіли

Автор: ПФУ
  Пенсіонерам додадуть по 4200 грн
Пенсіонерам додадуть по 4200 грн

Уряд погодив експериментальний проєкт виплати пенсій та допомоги біженцям за межами України.

Одержувач може за бажанням та на підставі відповідної заяви отримувати пенсію та грошову допомогу міжнародним поштовим переказом у країні його перебування.

Така можливість буде доступна у період воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення чи скасування, але не більш як два роки з дня запровадження експериментального проєкту.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонерам нарахують 4,2 тис. грн надбавки: кому саме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути