Ексклюзиви
середа, 23 травня 2012 13:22

З полуниці за сезон можна заробити 20 тисяч гривень

З полуниці за сезон можна заробити 20 тисяч гривень
Полуницю краще збувати на ринку. Фото: olymp.1c.sebastopol.ua

Уманчанка Тамара Гнатюк понад пять років займається вирощуванням полуниці.  З кількох соток збирає навесні до тонни полуниці. Вирощує сорт Хоней.

"Коло полуниці у нас робить уся родина, – розказує Тамара. – Я, чоловік, двоє дітей і свекруха допомагає. Бо як доспіває ягода, усе треба робити швидко. Інакше в тому вирощуванні ніякого толку не буде".

З полуницею жінка стоїть на ринку. Пояснює, що в базарний день торгує в Умані. Увечері може вивезти ящики з полуницею на вечірній ринок в районі вулиці Тищика. Чи поїхати торгувати у мікрорайон ДОСи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримська полуниця стала дорожчою за турецьку та іспанську

"Найвигідніше – стояти з нею на базарі, – ділиться власним досвідом жінка. – Тоді можна прибуток більший мати. Але це треба мати машину, аби возитися з ягодою. Ну і ще – аби її небагато було. Я тонну за сезон якраз продати встигаю. Якби було більше – просто не встигала б".

Цього року першу полуницю жінка продавала по 35 гривень. За кілька днів ціну скинула до 30. Пояснює, що й далі ціну скидатиме.

"Щороку попід хатами їздять заготівельники, питають, чи не хочемо оптом здати. – каже жінка. – Я з цікавості спитала – по чому оптовики беруть. Аж засміялася. Я поки на базарі по 35 продаю, вони по 15 дають. Є різниця? Воно звісно, як полуниці багато, нема чим возити – то можна й оптовикам віддати, прибуток буде. Але на базарі - найвигідніше".

Два роки тому жінка пробувала морозити ягоди, аби продавати узимку. Домовилася на складі про оренду холодильника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тонну полуниці збирає із сотки Микола Розшибін

"Тисячу у місяць платила за великий рефрижератор. – розказує. – З листопада здала третину у супермаркет. Там на неї ціну в 40 гривень поставили. Здавала я по 30 гривень їм. Теж непогано виходить. Бо на ринку доводиться майже щодня спускати ціну, а на морожену полуницю узимку ціна стабільна. Правда, на базарі готівку маєш швидко, а от з магазином грошей доводиться чекати".

Тамара розповідає, що спілу полуницю можна переробити на варення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полуницю "Рожевий фламінго" вирощують на вікні квартири

"У мене сусідка всю зиму стояла з полуничним варенням на базарі. Може банок з десять півлітрових збула. Попиту немає ніякого на те варення. Тільки награлася, і цукру потратила. Казала, що цього року всі 30 банок, що лишилися, спустить на самогон".

З полуниці, реалізованої на ринку жінка має до 20 тисяч гривень за сезон.

Зараз ви читаєте новину «З полуниці за сезон можна заробити 20 тисяч гривень ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути