понеділок, 04 листопада 2013 12:10

Росія може змусити Україну заплатити ще $1 мільярд за газ - експерт

Росія може змусити Україну заплатити ще $1 мільярд за газ - експерт
Газова суперечка між Україною та РФ. Фото: ria.ru

Через відсотки за боргом Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" перед "Газпромом" українській стороні доведеться заплатити додаткового $1 млрд за блакитне паливо цього року.

Про це розповів президент Київського міжнародного енергетичного клубу Q-Club Олександр Тодійчук у ефірі радіо "Голос столиці".

"Я би закликав всіх, хто до цього причетний, зібрати всі свої можливості і все-таки в найближчі дні заплатити свої борги. Тому що окрім іміджевих питань Росія отримує дуже хорошу для себе можливість заставити нас в цьому році заплатити ще один мільярд в додаток до того, що ми насилу сплачуємо", - сказав Тодійчук.

Він зауважив, що Україні буде вкрай складно виплатити цей борг.

"Практично виснажений повністю бюджет, дуже маленький золотовалютний запас. І мусили ми декілька днів тому погасити 600 мільйонів Міжнародному валютному фонду. Але разом з тим, в сьогоднішній ситуації є велика спокуса для "Газпрому"...", - зазначив Тодійчук.

Нагадаємо, 29 жовтня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що Україна поки не оплатила постачання газу за серпень у розмірі $882 млн.

На селекторній нараді у прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва він запропонував "найближчим часом розглянути питання про передоплату, авансові платежі, як це і передбачено в контракті".

Додаток в контракті купівлі-продажу природного газу від 19 січня 2009 року між "Газпромом" і "Нафтогазом України" передбачає розстрочку під 6% за серпневий газ.

Зараз ви читаєте новину «Росія може змусити Україну заплатити ще $1 мільярд за газ - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути