вівторок, 18 червня 2013 15:14

Реставратор порцеляни може заробляти 400 гривень на день

Реставратор порцеляни може заробляти 400 гривень на день
Як і будь-яка кераміка, порцеляна підлягає склеюванню. Фото: prom.ua

Киянин Олексій Дорош реставрує порцелянові вироби на дому.

"Моя мама дуже любила порцеляну, - говорить Олексій Іванович. - Перед Новим роком невістка допомагала їй витирати сервіз. То була єдина згадка про тата. Дружина випадково зачепила ліктем маленький порцеляновий чайник. Він упав на паркет. Відвалився носик і вушко. Мама нічого не сказала, тільки за серце схопилася. Пообіцяв, що все приклею. Так я почав реставрувати посуд".

За словами Дороша, реставрувати порцеляновий посуд його навчив друг Іван, з яким разом служили в Афганістані.

"Тепер це мій стабільний прибуток, крім пенсії, - каже Олексій Іванович. - У день, якщо є замовлення, можу заробити 300-400 гривень. Як і будь-яка кераміка, фарфор підлягає склеюванню. У випадку з професійною реставрацією слід розрізняти два її види - музейну та комерційну".

Місце, де розкололась чашка чи тарілка, Дорош знежирює спиртом або ацетоном, відколоту частину змащує клеєм. Порцелянові поверхні щільно з'єднує і зв'язуються бинтом або скручує дротом, поміщає у контейнер з високою температурою. Через дві доби склеєний виріб тонує за допомогою білила, акварелі та глазурі.

"Колись найкращою вважалась китайська порцеляна, тепер на неї багато підробок. У китайській чашці чай небезпечно запарювати. Вони лопають від кип'ятку, як бутлі. Є порцеляна, яку можна сміливо назвати "вічною". Щоб її розбити, треба з усієї сили об плитку кинути. І то не факт що розіб'ється першим - чашка чи плитка. Така іноді і мені зустрічається. Може надколотися чи дати тріщину, але не розіб'ється".

Порцеляну з ручним розписом радить обережно мити вручну. За словами реставратора, фарфорові вироби з розписом бояться мікрохвильових пічок і посудомийних машин.

За реставрацію чашок і тарілок Олексій Дорош бере від 50 до 400 грн.

"Недавно один депутат Київради заплатив мені 5 тисяч гривень, щоб відреставрував йому стару фарфорову вазу. Сидів над роботою три доби. Потім у новинах почув, що цю вазу продали на аукціоні за 12 тисяч доларів. Я б за неї більше тисячі не дав. Хоч видно, що річ сторічної давності", - розказує майстер.

Зараз ви читаєте новину «Реставратор порцеляни може заробляти 400 гривень на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути