вівторок, 28 травня 2013 15:51

На медовусі пасічник заробляє тисячу гривень за вихідні
5

Фото: Фото: Анна Усік

"Два літри медовухи щодня виставляю на дегустацію. Вчора поїв клієнтів липовою, сьогодні пропоную спробувати вишневу", - говорить Дмитро Шевчук, пасічник з Київщини.

У столичному Гідропарку біля зони розваг продає 10 сортів медовухи. За 0,5 літра напою просить 30 грн.

"Медовуха - це напій на любителя. Як правило, коли людина пробує, то вже без пляшки медовухи додому не повертається. Дехто кривиться, але все рівно купує. Це вам не пиво і не самогонка, а натурпродукт, який потенцію покращує, голову робить яснішою після важкого робочого дня. Усі просять рецепт. Думають, що зможуть таку ж самі зварити вдома. Але біля цього напою треба находитися, щоб вийшов пахучий, смачний і цілющий", - запевняє Шевчук.

Через півгодини розмови зізнається, що на медовусі за вихідні вторговує до 1 тис. грн. Товар возить на старій Mazda. Вдома має 50 бджолиних сімей.

"Робота біля вуликів - то нелегкий труд, - говорить Дмитро Іванович і розливає у пластикові стакани по 30-50 грам медовухи. - Треба постійно слідкувати, щоб рій не втік, щоб шершні не поселилися. Мед збираю до вересня. Останню партію залишаю у вулику, щоб бджоли мали чим взимку підживитися. Цього року кілька сімей мало не загинули. Вже хотів відкривати вулики, коли сніг почав падати. Мусив назад закутувати. Через пізню зиму можу недорахуватися меду, бо все цього року зацвіло одночасно і раптово. У нас в селі вже липи цвітуть, а до липня ще півтора місяця".

Каже, найкраще медовуху розкуповують перед святами.

"Найбільше медовухи продав цього року на Водохреще. За півдня пішло 80 літрів. Люди йшли у Дніпрі купатися і брали з собою медовуху замість коньячку, щоб після моржування зігрітися", - згадує Шевчук.

Рецепт напою не розказує. У деякі сорти додає спеції - корицю, кардамон, гвоздику.

"Один знайомий варить медовуху з червоним перцем, але мені такий напій не подобається. Ніби солодка, а гірчить. То на любителя. Зі спеціями теж стараюсь не переборщити. Медовуха повинна пахнути медом. Коли відкриваю вулик, він пахне краще за всі парфуми у світі", - зазначив Шевчук.

У Луцьку на ярмарку за півлітрову пляшку медовухи правлять 20-25 грн. Крім напою, пасічники торгують пилком і медом. Зізнаються, що медову настоянку частіше купують жінки.

Зараз ви читаєте новину «На медовусі пасічник заробляє тисячу гривень за вихідні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути