Киянин Олексій Дорош реставрує порцелянові вироби на дому.
"Моя мама дуже любила порцеляну, - говорить Олексій Іванович. - Перед Новим роком невістка допомагала їй витирати сервіз. То була єдина згадка про тата. Дружина випадково зачепила ліктем маленький порцеляновий чайник. Він упав на паркет. Відвалився носик і вушко. Мама нічого не сказала, тільки за серце схопилася. Пообіцяв, що все приклею. Так я почав реставрувати посуд".
За словами Дороша, реставрувати порцеляновий посуд його навчив друг Іван, з яким разом служили в Афганістані.
"Тепер це мій стабільний прибуток, крім пенсії, - каже Олексій Іванович. - У день, якщо є замовлення, можу заробити 300-400 гривень. Як і будь-яка кераміка, фарфор підлягає склеюванню. У випадку з професійною реставрацією слід розрізняти два її види - музейну та комерційну".
Місце, де розкололась чашка чи тарілка, Дорош знежирює спиртом або ацетоном, відколоту частину змащує клеєм. Порцелянові поверхні щільно з'єднує і зв'язуються бинтом або скручує дротом, поміщає у контейнер з високою температурою. Через дві доби склеєний виріб тонує за допомогою білила, акварелі та глазурі.
"Колись найкращою вважалась китайська порцеляна, тепер на неї багато підробок. У китайській чашці чай небезпечно запарювати. Вони лопають від кип'ятку, як бутлі. Є порцеляна, яку можна сміливо назвати "вічною". Щоб її розбити, треба з усієї сили об плитку кинути. І то не факт що розіб'ється першим - чашка чи плитка. Така іноді і мені зустрічається. Може надколотися чи дати тріщину, але не розіб'ється".
Порцеляну з ручним розписом радить обережно мити вручну. За словами реставратора, фарфорові вироби з розписом бояться мікрохвильових пічок і посудомийних машин.
За реставрацію чашок і тарілок Олексій Дорош бере від 50 до 400 грн.
"Недавно один депутат Київради заплатив мені 5 тисяч гривень, щоб відреставрував йому стару фарфорову вазу. Сидів над роботою три доби. Потім у новинах почув, що цю вазу продали на аукціоні за 12 тисяч доларів. Я б за неї більше тисячі не дав. Хоч видно, що річ сторічної давності", - розказує майстер.
Коментарі