Діапазон коливань цін на овочі найближчим часом збільшиться.
Такий прогноз озвучив експерт аграрних ринків Громадської організації "Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" Тарас Гагалюк у ефірі "Ера FM".
"По моркві можливі коливання від 1,5 гривні до 3 гривень. Картопля - від 80 копійок до 2 гривень, буряк столовий псується найшвидше, тому там буде діапазон від 50 копійок до 2 гривень", - сказав він.
За його словами, перед Великоднем варто очікувати подорожчання ранніх овочів на 10-12%.
"Що стосується ранніх овочів, то останніми тижнями знижується ціна на огірок від 20-30 гривень за кілограм до 15-17 гривень. Помідор - від 30 гривень до 28. Проте на свіжу продукцію ціна буде дещо зростати: через Великдень ціна зросте день на 10-12%. Як показує досвід, у передсвяткові дні попит на продукцію зростає десь на 50-60%, і це призводить до зростання ціни на 10-12%", - зазначив експерт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українську "трубу" оцінить "Бейкер Тіллі Україна ЕК" за 4,1 мільйона гривень
Гагалюк також розповів, що перевищення ціни на вітчизняні овочі над вартістю імпортних нині є сезонним фактором.
"На цьому ринку імпортна продукція, у першу чергу турецький помідор та огірок, є дешевшим за вироблений в Україні. Український огірок - це десь 15-17 гривень за кілограм, а турецький - 13-14. Наші помідори коштують 28 гривень за кілограм, а турецькі - порядку 18 гривень. Причини треба шукати у сезонних факторах. Це тепличні овочі, а в Туреччині сезон виробництва починається раніше", - підсумував фахівець.
Коментарі