вівторок, 03 квітня 2018 09:20

Виробники та імпортери упаковки платитимуть за переробку копійки

Виробники та імпортери упаковки платитимуть за переробку копійки
Голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна сказала, що після численних обговорень в законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування розміщення побутових відходів)" були внесені зміни і назвала його компромісним.

В результаті розгляду проекту закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування розміщення побутових відходів)" № 4836 в Комітеті Верховної Ради з питань податкової і митної політики, з тексту документа були виключені зобов'язання і відповідальність виробників упаковки для продукції. Це означає, що потенційні платежі від виробників упаковки зменшуються в 10 або більше разів, що по факту не принесе ніяких коштів до місцевих бюджетів, необхідних для запуску системи переробки сміття в країні. Про це "Капіталу" повідомили розробники проекту закону.

Як пояснюється в пояснювальній записці до законопроекту, нинішня система реалізації відповідальності виробників пакувальних матеріалів і товарів в таких пакувальних матеріалах, за їхнім впливом на навколишнє середовище, функціонує вкрай неефективно, у зв'язку з чим були запропоновані відповідні законодавчі зміни.

Але при розгляді законопроекту в Комітеті Верховної Ради з питань податкової та митної політики в текст документа були внесені зміни, орієнтовані на бажання виробників та імпортерів упаковки, які бажають мінімізувати витрати.

Нагадаємо, що позицію виробників та імпортерів упаковки підтримують Європейська бізнес асоціація, американська Торгово-промислова палата, а також Асоціація пакувальників, куди входять "Тетра Пак", "Кен-Пак", Carlsberg Ukraine, "Крафт Фудз Україна", "Сандора", "Нестле Україна", та інші великі виробники упаковки, а також народні депутати Олена Бабак, Анатолій Матвієнко, Тетяна Острикова, Олег Кришин.

Голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна підтвердила, що після численних обговорень в законопроект були внесені зміни і назвала його компромісним.

"У комітеті тривала дискусія між сторонами, та й самі члени комітету мали різні погляди щодо поводження з ТПВ. Тому, змушені були шукати компромісний варіант. В результаті прийшли до того, що в проект закону про внесення змін до Податкового кодексу необхідно внести і визначення організацій розширеної відповідальності, їх функцій; вказати підхід, за яким податок повинен сплачуватися виключно за ту упаковку, яка не переробляється (виробником або через організацію розширеної відповідальності); врахували й інші складові формули для визначення обсягів виробленої або імпортованої упаковки за яку повинен сплачуватися податок ", - пояснює Южаніна.

"Проект не ідеальний, але далі нічого не робити в сфері поводження з ТПВ вже просто не можна. Мені здається, що найголовніше - показати, що ми дійсно налаштовані на прийняття рішення, а не просто говорити про проблему", - додає вона.

Зараз ви читаєте новину «Виробники та імпортери упаковки платитимуть за переробку копійки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути