Ексклюзиви
вівторок, 02 липня 2024 20:46

"Про дефолт для України навіть читати смішно" - банкір розкритикував статтю у The Economist

"Про дефолт для України навіть читати смішно" - банкір розкритикував статтю у The Economist
Дефолту не буде, сказав інвестиційний банкір Сергій Фурса. Фото: suspilne.media

Заяви про нібито дефолт, якого українська економіка зазнає у серпні цього року - не станеться.

Переговори Міністерства фінансів України та іноземних інвесторів щодо пролонгації раніше укладених договорів продовжуються. Про це сказав інвестиційний банкір Сергій Фурса, повідомили "Суспільне".

"Якщо не вдасться домовитися, якщо позиції Мінфіну та інвесторів не зійдуться, то тоді буде ще одна пролонгація, тоді скажуть: добре, поки нічого не ясно, чекаємо ще рік, може тоді стане ясно. Жоден із варіантів не загрожує нам дефолтом, якимись там трагедіями і катастрофічними наслідками. В принципі зараз навіть смішно читати про катастрофічний дефолт для України, бо сама війна має всі ті наслідки, які зазвичай має для країни дефолт", - сказав Фурса.

Дефолт лякає інвесторів й вони виводять гроші з країни, але, за його словами, все це й так відбулось через війну, сказав банкір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цього року Україна отримає $50 млрд від заморожених російських активів. А ще будуть гроші від США, ЄС і МВФ

"Тому навіть якби дефолт і відбувся по зовнішньому боргу, це жодним чином не вплинуло б на економіку України, але його не буде. Максимум що може статися - це технічний дефолт, тобто якщо перемовини будуть тривати й, наприклад, 1 серпня ще не домовляться, але активно продовжується розмова і треба погодити певні технічні деталі, тоді інвестори та Мінфін скажуть: ну добре, давайте ще місяць поговоримо, беремо технічну історію, технічний дефолт, нічого не стається в цей момент", - сказав Фурса.

Він додав, що подібні розмови стосуються зовнішнього боргу, який Україна залучала у зовнішніх інвесторів у вигляді єврооблігацій.

"Там всі два роки йдуть платежі, там не треба ніяких ризиків, не буде там ніякої реструктуризації чи навіть розмов про реструктуризацію", - сказав інвестиційний банкір.

Зі слів Фурси, Міжнародний валютний фонд виступає у ролі "поганого поліцейського", фінустанова тисне не перемовини, щоб змусити інвесторів прийняти українську сторону.

"Питання у тому, що МВФ має жорстку позицію, більш жорстку ніж український Мінфін і Фонд каже: треба розглядати всі сценарії для України, навіть більш складні й тому треба списати якомога більшу частину боргу", - сказав Фурса.

1 липня видання The Economist опублікувало статтю, у якій йшлося, що іноземні власники облігацій поки не погодили для України призупинення виплат за державним боргом. Якщо цього не станеться, до 1 серпня в Україні можуть оголосити дефолт, написали.

Минулого тижня Міжнародний валютний фонд схвалив виділення Україні $2,2 млрд у межах програми розширеного фінансування (EFF). Кошти спрямують на бюджетну підтримку.

Зараз ви читаєте новину «"Про дефолт для України навіть читати смішно" - банкір розкритикував статтю у The Economist». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути