Ексклюзиви
понеділок, 01 липня 2024 11:01

The Economist: в України є місяць, щоб уникнути дефолту

The Economist: в України є місяць, щоб уникнути дефолту
На думку МВФ, за такої радикальної реструктуризації, як та, яку Україна запропонувала, країна зможе лише зводити кінці з кінцями. Фото: pixabay.com

Термін боргових канікул для України за єврооблігаціями спливає у серпні. Утримувачі єврооблігацій мають намір вимагати виплат від України і недосягнення нової угоди може загрожувати дефолтом за цими зобов'язаннями.

Через війну зросла загальна сума боргів України, пише The Economist.

"Київ має місяць, щоб уникнути дефолту. МВФ прагне до того, щоб Україна домовилася про списання боргу, але за час, що залишився, угода малоймовірна. Якщо Україна оголосить дефолт, це свідчитиме про тривожну нестачу віри приватних інвесторів у зобов'язання Заходу. У довгостроковій перспективі це може обернутися катастрофою для відновлення країни. Кредитори застерігають Україну від того, щоб ризикувати суттєвою шкодою з огляду на можливі труднощі в разі дефолту залучати фінансових інвесторів у майбутньому", - зазначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валюта подешевшала у перший день липня

Україна потребує фіскального простору. Наприкінці року співвідношення її боргу до ВВП наблизиться до 94%. Це високий показник для економіки зі скелястою фінансовою історією і такого розміру.

"Допомога, яку надають союзники, надходить у вигляді зброї, техніки та цільових коштів, а не готівки. Лише 8 мільярдів доларів із нещодавнього пакету США підуть безпосередньо уряду України, що еквівалентно трохи більше ніж чверті річних витрат України на соціальну допомогу, та й то у вигляді кредиту. ЄС планує запропонувати трохи більше, але все одно лише 38 мільярдів доларів на три роки", - сказано в повідомленні.

Сума, яку хоче отримати Україна, становить $12 млрд на період від 2024 до 2027 року. Однак країна не має вільних грошей, щоб її перекрити, якщо допомогу не нададуть.

На думку МВФ, за такої радикальної реструктуризації, як та, яку Україна запропонувала, країна зможе лише зводити кінці з кінцями. Власники облігацій сумніваються, що Фонд може бути так упевнений, тому що його аналіз застарів.

Держборг України перевищив 6 трлн грн. За даними Мінфіну, державний та гарантований державою борг України на 30 квітня поточного року становив 6 трлн 10 млрд грн або $151,52 млрд.

Дефолт оголошують тоді, коли країна не може розрахуватися зі своїми боргами вчасно і в повному обсязі. Дефолт оголошує Міністерство фінансів. Вони починають переговори із зовнішніми кредиторами та пропонують домовитися про перенесення термінів чи зміну умов погашення боргу.

Зазвичай найбільша шкода від дефолту для країни - репутаційні втрати і дуже складний і довгий шлях повернення на ринки запозичень через недовіру до позичальника. Країна запозичує в інших країн чи МВФ, щоб покрити дефіцит бюджету. Якщо відбувається дефолт, то треба скорочувати бюджетний дефіцит. Тобто підвищувати надходження або зменшувати видатки.

Зараз ви читаєте новину «The Economist: в України є місяць, щоб уникнути дефолту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути