Ексклюзиви
субота, 05 грудня 2020 21:10

Пояснили, від чого залежить ціна на газ

Пояснили, від чого залежить ціна на газ
Спекулянти зацікавлені, щоб у газових хабах ціна постійно змінювалася. Фото: unsplash

В Україні немає цінового індикатора, який би став точкою відліку для вартості газу. Нас прив'язали до так званого паритету імпорту. В європейських країнах такі індикатори є, розповідає Gazeta.ua експерт із енергетичних питань Геннадій Рябцев.

"Якби в Україні працювала газова біржа, на якій би продавали половину споживаного ресурсу, тоді її котирування стали б точкою відліку цін для всіх споживачів. А у нас ціни прив'язані до котирувань, які формуються на нідерландському газовому хабі TTF. Вони є спотовими, тобто утворюються зараз, в конкретний момент. Ці котирування не охоплюють двосторонніх договорів, середньо або довготермінових контрактів", - каже експерт.

З його слів, коли йдеться про річні або багаторічні контракти, як наприклад Нафтогазу з Газпромом, там зазвичай ціна визначається за незмінною впродовж певного періоду формулою. Він пояснює: якщо усереднювати ціну з урахуванням цих контрактів, вона виявиться нижчою, ніж спотова, що формується в конкретний момент на електронному сервері в Нідерландах.

"Але ми прив'язалися до цих хабів. Там торгують не лише виробники газу - тобто ті, хто його видобуває. І купують не лише споживачі. У хабах працюють спекулянти, які перепродують газ. При цьому вони не мають сховищ, нікуди цей газ не перекачують. Купують абстрактні електронні кубометри. Ці спекулянти зацікавлені, щоб у газових хабах ціна постійно змінювалася і в якомога більшому діапазоні", - каже Рябцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зменшити рахунки за газ

Він пояснює, що прив'язавши внутрішню ціну до таких хабів, ми імпортуємо разом із газом інфляцію, девальвацію, спекуляцію і всі інші речі, які не мають нічого спільного зі співвідношенням попиту та пропозиції.

"В Україні має бути власний індикатор. Ним можуть бути котирування газової біржі. З'явився законопроєкт № 4400. До нього є велика кількість запитань, але це все ж таки спроба вирішити проблему - створити в Україні внутрішній ринок. Тоді можна буде казати про економічну обґрунтованість і доступність цін на газ як інфраструктурний товар. Тобто такий, від вартості якого залежать ціни на майже всі товари та послуги в Україні", - переконаний експерт.

Повну версію розмови з експертом із енергетичних питань Геннадієм Рябцевим читайте за посиланням.

Тарифи на послуги розподілу природного газу підвищать наступного року. Зокрема тариф "Київоблгазу" зросте з 0,81 грн до 1,55 грн за кубометр, без ПДВ, "Київгазу" - з 0,28 грн до 0,32 грн, "Одесагазу" - з 0,79 грн до 0,89 грн, "Полтавагазу" - з 1,09 грн до 2,07 грн, "Херсонгазу" - з 0,94 грн до 1,8 грн, "Луганськгазу" - з 0,92 грн до 1,13 грн за кубометр.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, від чого залежить ціна на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути