вівторок, 07 грудня 2021 12:15

Попит на первинному ринку житла обвалився на 30%: чому українці не купують нові квартири

Попит на первинному ринку житла обвалився на 30%: чому українці не купують нові квартири
Зниження активності інвесторів триває. Фото: kapitel.lviv.ua

До кінця 2021 року в найбільших українських містах скорочення попиту на первинному ринку житла становитиме понад 30%, повідомляє Асоціація фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

У листопаді кількість угод на первинному ринку Києва скоротилася в середньому на 35% порівняно з серпнем, у Дніпрі зниження активності інвесторів за цей період становило близько 30%; в Одесі, Харкові та Львові зниження кількості угод зафіксовано на рівні 25-27%, повідомили у Асоціації.

Головним з факторів, що призвели до зменшення активності покупців на первинному ринку житла, є надто швидкі темпи зростання його вартості, що вже не співставні з платоспроможним попитом, вважає президент АФНУ Юрій Піта.

"З 2020-го і впродовж 2021-го років вартість житла в новобудовах у найбільших містах України зросла в середньому на 35-40%. Водночас кількість угод за 2 роки також збільшилася в середньому на 25-30%. Проте надто швидкі процеси на ринку призвели до фактичного "виснаження" платоспроможного попиту", - зазначив фахівець.

Стрімкому зростанню вартості житла та кількості угод сприяло скорочення обсягів будівництва, безальтернативність первинного ринку для збереження статків громадян, а також зниження пандемічних обмежень в цьому році, каже Піта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Купувати житло в полі вже ніхто не хоче: чому дорожчають квартири в новобудовах

"З 2020 року і протягом трьох кварталів 2021 року попит на 10-15% переважав пропозицію, що дало змогу забудовникам збільшувати ціни. Проте з вересня 2021 року почалося поступове зниження активності покупців. Наразі пропозиція вже на 20% більша за попит, що стало головним чинником для стабілізації цін", - зауважив експерт.

До кінця 2021 року ситуація на первинному ринку Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова докорінно не зміниться, відповідно вартість житла буде стабільною, вважає Піта.

Для збільшення попиту на нове житло до кінця року, забудовники 80% нових ЖК пропонуватимуть знижки у середньому 5-15%, впевнений Піта.

"До кінця року середня вартість кв. м на первинному ринку житла у найбільших містах залишатиметься сталою. Проте, така цінова стабільність буде лише номінальною. До кінця року реальні покупці матимуть змогу придбати квартири, скориставшись акційними пропозиціями та знижками від девелоперів. Водночас такі заохочувальні акції навряд чи будуть надто ефективними та не призведуть до різкого збільшення покупців", - повідомив очільник АФНУ.

При цьому на вторинному ринку житла до кінця поточного року в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові можливі незначні цінові коливання в межах 1%, що є найбільшим свідченням стабілізації цін на ринку, говорить експерт.

Верховна Рада 30 листопада ухвалила так званий "ресурсний" закон, який, зокрема, встановлює нові підходи у оподаткуванні угод на ринку нерухомості. Тепер при продажі третього і подальших об'єктів нерухомості протягом звітного податкового року продавцеві доведеться сплатити 18% від чистого доходу у вигляді податку на доходи фізичних осіб. Норма не стосується спадщини. Але ці зміни істотно не вплинуть на рівень цін на ринку, вважає президент АФНУ Юрій Піта.

Зараз ви читаєте новину «Попит на первинному ринку житла обвалився на 30%: чому українці не купують нові квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути