Ексклюзиви
пʼятниця, 04 березня 2011 13:55

Польща услід за Литвою пригрозила "Газпрому" міжнародним судом

Польща услід за Литвою пригрозила "Газпрому" міжнародним судом

Польський державний газовий монополіст PGNiG вимагає від ВАТ "Газпром" знизити ціну на природний газ на 10%.

При цьому Польща зайняла жорстку позицію: або російський монополіст йде на поступки, або питання розглядатимуть у міжнародному арбітражному суді.

Керівництво PGNiG запевняє, що має "незаперечні докази" законності своєї вимоги. На їхню думку, будучи четвертим за обсягами покупцем російського газу в Європі, Польща все ж співпрацює з "Газпромом" на найбільш невигідних умовах. Поляків обурює, що Франція і Чехія закуповують у Росії набагато менші обсяги блакитного палива, ніж PGNiG, проте за нижчими цінами.

Минулого року Польща заплатила "Газпрому" $ 3,3 млрд за природний газ. Нині PGNiG має на меті зменшити цю суму приблизно на $ 300 млн. Досі домогтися від російського монополіста зниження ціни під час переговорів вдавалося лише Німеччині. Франція і Туреччина, які також намагалися вмовити "Газпром" піти на поступки, зазнали невдачі.

Переговори між PGNiG і "Газпромом" почалися у вівторок у Москві і цього місяця продовжаться у Варшаві.

Нагадаємо, Литва також вимагає від "Газпрому" встановити для країни "справедливі" ціни на газ. В іншому разі Вільнюс пригрозив ініціювати міжнародний розгляд.

Зазначимо також, що у ІІІ кварталі цього року ціна імпортованого в Україну російського газу зросте на 12% порівняно з I кварталом - до $ 285-290 за тисячу кубометрів. У IV кварталі становитиме $ 290-297.

Раніше повідомлялося, що національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" перерахувала ВАТ "Газпром" (РФ) понад $ 1,6 млрд, повністю розрахувавшись за постачання природного газу в лютому 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Польща услід за Литвою пригрозила "Газпрому" міжнародним судом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути