четвер, 03 березня 2011 16:01

"Газпром" хочуть покарати за несправедливі ціни на газ

"Газпром" хочуть покарати за несправедливі ціни на газ

Литва вимагає від ВАТ "Газпром" встановити для країни "справедливі" ціни на газ. В іншому разі Вільнюс пригрозив ініціювати міжнародний розгляд.

З такою заявою виступив сьогодні міністр енергетики прибалтійської держави Арвідас Секмокас. Виступаючи на нараді у Вільнюсі, глава відомства, зокрема, підкреслив, що ціни "Газпрому" порушують угоду, досягнуту за приватизації головною газовою компанії Литви Lietuvos Dujos. Через це влада країни вимагає коментарів від російського газового гіганта із цього питання.

"У нас є докази того, що "Газпром" порушив приватизаційну угоду, встановивши несправедливу ціну на газ", - заявив Секмокас і додав, що Литва прагнутиме виправити це "порушення" шляхом його обговорення.

Міністр також пригрозив в іншому разі розірвати приватизаційну угоду. Він додав, що причиною цього стане цінова політика "Газпрому" і той "політичний та економічний тиск", які холдинг чинить на литовський уряд.

Уряд Литви планує розділити головну газову компанію країни Lietuvos Dujos, акціонером якої є "Газпром", на транспортну і трейдерську складові, відокремивши магістральні газові мережі від розподільних. У травні 2010 року парламент Литви підготував проект закону "Про газ", згідно з яким після розділу Lietuvos Dujos транспортна компанія відійде під контроль уряду. У той же час в керівництві Lietuvos Dujos впевнені, що уряд Литви просто "шукає аргументи для націоналізації товариства".

Нагадаємо, у ІІІ кварталі цього року ціна імпортованого в Україну російського газу зросте на 12% порівняно з I кварталом - до $ 285-290 за тисячу кубометрів. У IV кварталі становитиме $ 290-297.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" хочуть покарати за несправедливі ціни на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути