четвер, 03 березня 2011 00:30

"Газпром" втрачає ринок у Європі

Латвія, Польща, Естонія домоглися від російського "Газпрому" зниження ціни на природний газ на 5–7%.

— Головною причиною поступок стала диверсифікація газових поставок у Європу, — коментує незалежний економічний експерт Володимир Саприкін, 55 років. — Країни мають можливість купувати зріджений газ на спотовому ринку (газ доставляють і оплачують негайно. — "ГПУ") у Норвегії, Алжирі, Катарі. Хоч зріджений газ дорожчий за трубопровідний на 50 і більше доларів за тисячу кубометрів, частка ринку "Газпрому" скоротилася щонайменше на 15 відсотків.

Україна також хоче реалізувати ідею диверсифікації. Київ планує збудувати термінал зрідженого газу, не менше як 10 мільярдів кубометрів, й отримати аргументи в переговорах із Росією. Завершення будівництва термінала 2019-го може збігтися у часі із закінченням терміну контракту із "Газпромом". У ньому, до речі, записано, що у випадках значних змін на ринку газу можна переглянути ціну.

Утім є загроза, що Росія суттєво скоротить обсяги транзиту газу через Україну, бо будує східні газопроводи. Також "Газпром" намагається запропонувати Україні створити спільне газове підприємство. Але без європейських компаній це зробити неможливо. Думаю, питання ціни на газ і створення газового підприємства будуть вирішуватися в комплексі.

У Євросоюзу є амбітні плани — до 2020-го отримувати до 20 відсотків енергії з відновлювальних джерел. Енергоефективність стає головним джерелом зменшення споживання газу. Завдяки цьому й Україна могла б заощаджувати мільярди кубометрів газу.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" втрачає ринок у Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути