вівторок, 02 жовтня 2018 15:48

Переведення ТЕС на газове вугілля має прискоритися - ЗМІ

Переведення ТЕС на газове вугілля має прискоритися - ЗМІ
У січні-серпні державні шахти скоротили видобуток вугілля на 10,5%

Україні необхідно мінімізувати імпорт вугілля з РФ і прискорити темпи переведення ТЕС на вітчизняне вугілля марки Г. Про це пише Капітал в матеріалі "Як Україні пережити наступний опалювальний сезон".

Як пише видання, за вісім місяців цього року з усього імпортованого Україною вугілля на імпорт з РФ припадає 77,8% або 2 млн 910,3 тис. тонн. "Єдина безпечна можливість скорочувати покупку антрациту - подальше прискорене переведення генеруючих потужностей на вугілля газової групи. Всього ж з 1 березня 2017 року були переведені 5 вітчизняних енергоблоків".

У міру подальшого переведення блоків ТЕС на газове вугілля його буде споживатися все більше. А значить, щоб не потрапити в нову імпортну залежність, Україні необхідно збільшувати внутрішній видобуток. "Поки ж ситуація виглядає з точністю навпаки. За даними Мінпаливенерго, у січні-серпні державні шахти скоротили видобуток вугілля на 10,5%, до 2,82 млн т. І тільки завдяки нарощуванню видобутку приватними шахтами загальне скорочення вуглевидобутку виявилося не таким істотним - на 6,5% у порівнянні з аналогічним періодом 2017 р. до 22,07 млн ​​тонн", - пише ЗМІ.

Щоб досягти енергонезалежності і стимулювати збільшення видобутку українського вугілля, Кабінет міністрів вже підготував розпорядження про пріоритетне включення в роботу блоків теплових електростанцій, що працюють на здобутому в Україні вугіллі, без урахування цінової конкуренції на ринку. "За розрахунками Міненерго, вибір на користь вітчизняних шахт допоможе Україні заощадити 900 млн грн. Що важливо, розширення власної ресурсної бази знизить залежність від Росії, а також буде сприяти зміцненню гривні через зменшення імпорту", - зазначає видання.

Як повідомлялося, у вересні 2017 року Рада ринку оптової електроенергії затвердила проект змін до Правил оптового ринку (Протокол №26 від 20.09.2017). Зміни встановили пріоритетне включення в роботу блоків ТЕС, що працюють на вугіллі газової марки перед блоками, що працюють на вугіллі антрацитовой марки, безвідносно до цінової конкуренції.

Прем'єр міністр України Володимир Гройсман заявляв, що Україна повинна нарощувати видобуток власного вугілля і пріоритетно його використовувати, щоб скоротити залежність імпортного антрациту.

Зараз ви читаєте новину «Переведення ТЕС на газове вугілля має прискоритися - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути