понеділок, 23 липня 2018 13:23

Курити чи навчатися: на що українці готові витрачати гроші

Курити чи навчатися: на що українці готові витрачати гроші
У 28% українців не залишається грошей після сплати комуналки та придбання найнеобхідніших товарів чи послуг. Фото: Всеукраїнська асоціація пенсіонерів

Найбільше грошей українці витрачають на їжу - близько 42% власних прибутків. Це зумовлено високими цінами та невеликими зарплатами.

Також у пріоритеті українців - оплата комунальних послуг - 11,6% прибутку, транспорт - 9,5%, тютюн і алкоголь - 7,6%, пише "Сегодня".

Найменше грошей готові віддавати за освіту - 1,2% загального прибутку. На ресторани витрачають у середньому 2,9%, на відпочинок - 3,2% коштів. Така картина складається через упевненість українців у кризовому стані країні. Якщо торік 66% громадян не вірили в те, що країна зможе перемогти кризу в найближчий рік, то нині в це вже не вірять 77% українців.

"Споживачі залишаються обережними у витратах, оскільки рівень їхньої впевненості є найнижчим в Європі. Однак навіть в умовах споживчого песимізму бізнес з оптимізмом дивиться в майбутнє. Ці тенденції створюють ґрунт для розвитку: бізнес відходить від тактики виживання і замість цього використовує можливості для стійкого розвитку конкуренції", - сказав Вайос Діморагас, гендиректор Nielsen в Україні та Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість зарплати ввели трудодні

Тим часом українці активно заощаджують на одязі - 49%, на газі та електроенергії - 47%, на їжі - 46%, на розвагах поза домом - 42%. Також задля економії часто купують більш старі моделі електроніки. Майже у третини українців після купівля харчів, найнеобхідніших товарів та оплати комуналки грошей взагалі не залишається.

У червні українцям скоротили середній розмір субсидій до 100,7 грн. Це на 40% менше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Зараз ви читаєте новину «Курити чи навчатися: на що українці готові витрачати гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути