середа, 28 березня 2018 18:29

Олег Кирилюк - успіх Geomap-200 буде служити в якості каталізатора для Держгеонадра

Олег Кирилюк - успіх Geomap-200 буде служити в якості каталізатора для Держгеонадра
Держгеонадра відкрили доступ до геологічної карти України в масштабі 1:200 000. Фото: geo.gov.ua

28 березня 2018 року, Київ – очільник Держгеонадр Олег Кирилюк відкрив заключний семінар проекту Geomap-200. Спільно з канадськими партнерами було відкрито доступ до геологічної карти України, - оцифровано геологічні дані, які містять геологічну інформацію за 24 роки незалежної України, тобто за 1991-2015 роки.

Такий масив інформації, який накопичувався вітчизняними геологами кілька десятиліть, відкривається вперше та знаходиться у вільному доступі в інтернет-мережі.

Реалізація даного проекту стала можливою завдяки співпраці ДНВП "Геоінформ України", яке належить до сфери управління Держгеонадр, та Міністерства природних ресурсів Канади в рамках проекту Geomap-200 – перетворення наявної геологічної карти України в стандартизований, сучасний цифровий формат, який буде доступний на сайті для громадськості та інвестиційної й розвідувальної спільноти.

"Я хочу скористатись цією можливістю та привітати Україну і Державну службу геології та надр України з місією, яку ми спільно здійснили втіливши в життя українсько - канадський проект Geomap-200. За 18 місяців співпраці України та Канади проведена масштабна робота метою якої було оцифрувати та оновити геологічні карти України в цифровому форматі (гео-PDF) і зробити їх доступними для громадськості за допомогою інструментів веб–ГІС запитів, візуалізації і завантаження. Це явний і помітний сигнал для урядів та приватного сектору як в Україні, так і за її межами, що інформація про геологічні дані в Україні з часом стає доступнішою", - наголосив під час семінару пан Джеймс Іккерс, Радник з питань бізнесу, Центр дистанційних досліджень, менеджер проекту від Канади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держгеонадрам пропонують дозволити анулювати спецдозволи на користування надрами

За словами тимчасово виконуючого обов'язки Голови Державної служби геології та надр України Олега Кирилюка, успіх проекту Geomap-200 служитиме каталізатором для Держгеонадр, який зрушив процес реформування державної політики в галузі надрокористування.

"Сприяння більш ефективній практиці управління відкритими даними та геологічними дослідженнями, зокрема, Державної геологічної карти України та нетрадиційних ресурсів нафти і газу призведе до поліпшення економічних стимулів, дозволяючи приватним компаніям працювати у більш конкурентному середовищі для розвитку ресурсів країни, фактично такі проекти наблизили нашу країну до цивілізованих держав в геологічному напрямку", - підкреслив Кирилюк.

Інформаційне наповнення ресурсу здійснюється безпосередньо через переведення наявних паперових карт у растровий формат (гео) PDF шляхом сканування, застосовуючи географічні коригування та завантаження кінцевого продукту в інтернет для публічного доступу. Переведення листів карти, доступних у різних цифрових форматах, у векторний формат (гео) PDF, застосовуючи географічні коригування та завантаження кінцевого продукту в інтернет для публічного доступу. Забезпечення перекладу англійською мовою анотацій і метаданих для наново відсканованих та існуючих карт.

Нагадаємо, що співпраця між Державною службою геології та надр України, Геоінформом України та Міністерством природних ресурсів Канади була започаткована 2014 року. Основна мета цієї співпраці полягає в перетворенні наявної геологічної карти України в стандартизований, сучасний цифровий формат, який буде доступний на сайті для громадськості з підвищеним рівнем прозорості та відкритості.

Державне науково-виробниче підприємство "Державний інформаційний геологічний фонд України" займається збиранням, накопиченням, обліком, зберіганням та аналітичною обробкою результатів геологічних, геофізичних, гідрогеологічних та інженерно-геологічних досліджень надр, моніторингу геологічного середовища і мінерально-сировинної бази.

Зараз ви читаєте новину «Олег Кирилюк - успіх Geomap-200 буде служити в якості каталізатора для Держгеонадра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути