Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2018 18:32

Держгеонадрам пропонують дозволити анулювати спецдозволи на користування надрами

Держгеонадрам пропонують дозволити анулювати спецдозволи на користування надрами
Чиновники Держгеонадра будуть самі вирішувати, яку саме ліцензію вони заберуть. Фото: Depositphotos

Великі родовища в Україні практично всі розвідані та ліцензії на їх використання вже комусь належать. Значить, треба зайнятися відбиранням існуючих ліцензій у діючих надрокористувачів та перерозподілом їх на користь "своїх".

Дану думку висловив у своїй авторській колонці оглядач "Нового часу" Андрій Леденьов.

Раніше до Верховної Ради України був внесений на розгляд законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо припинення права користання надрами", який дозволяє позбавляти ліцензії на видобуток корисних копалин, у разі податкової заборгованості у видобувної компанії.

"Для цього навіть вирішили прийняти окремий закон, вочевидь, під конкретні компанії. Так, Мінприроди запропонувало українському парламенту дозволити Держгеонадр анулювати дію спецдозволів на користування надрами - якщо надрокористувач має податковий борг понад 2 млн гривень. Розробник законопроекту навіть не приховує той факт, що основна мета його прийняття - заволодіння ліцензіями "Укрнафти" як найбільшого боржника зі сплати рентної плати - про це зазначено прямо в пояснювальній записці", - підкреслює експерт.

"Напрошується питання, - говориться у колонці, - яке відношення має до боротьби з податковим боргом "Укрнафти" Мінприроди?!"

Правильна відповідь - ніякого, але Мінприроди через підконтрольні йому органи продає (а в разі "Аркони", практично дарує "своїм" людям) ліцензії та йому дуже хочеться мати побільше ліцензій для подальшого продажу. "Укрнафта" володіє 82 ліцензіями, залишаючись монополістом з видобутку нафти в Україні - і перспектива заволодіти цим бізнесом, очевидно, не дає можливості корупціонерам спати ночами.

Як буде далі працювати ця схема? Сценарій передбачуваний. Податковий борг, незалежно від усіх судових суперечок, у "Укрнафти" вже є, і цього достатньо, для старту легального "віджиму" ліцензій.

Цікаво, законопроект передбачає, що саме чиновники Держгеонадра будуть самі вирішувати, яку саме ліцензію вони заберуть. Відбиратися буде не ліцензія, при використанні якої виник борг по ренті, а ліцензія, на яку вкажуть самі чиновники Держгеонадра (мабуть, тут мається на увазі вибір і, як наслідок, торг з усіма зацікавленими особами). А адже це просто блакитна мрія кожного корупціонера.

40% "Укрнафти" належить Ігорю Коломойському, а можливість забрати родовища буде подана як боротьба з олігархами.

Але ще 50% компанії є державними, а це означає. що й 50% інвестицій, вкладених в родовища, були інвестовані державою, у якого в тому числі планують забрати ліцензії та спеціальні дозволи, віддавши їх черговим "арконам".

"І ще один важливий аспект. Згідно з представленими на розгляд матеріалами законопроекту, ніхто з його ініціаторів навіть не подумав підрахувати, наскільки впаде видобуток газу і нафти в Україні в цілому після анулювання та зупинки видобутку "Укрнафтою", скільки енергоресурсів втратить економіка України і як сильно доведеться населенню в черговий раз "прикрутити". Адже анулювання ліцензії та передача її іншій особі неможливі без зупинки видобутку, а новий ліцензіат не зможе видобування розпочати, оскільки інфраструктура на родовищі належить "Укрнафті" за правом власності і, треба думати, просто так цей власник інфраструктуру нікому віддавати не збирається. Також ніхто з ініціаторів законопроекту не підрахував, скільки втратить бюджет від припинення видобутку, поки нові власники ліцензій будуть домовлятися або за звичною схемою віджимати ту ж саму інфраструктуру на родовищах, так як заново її будувати - задоволення не з дешевих", - йдеться в колонці.

Так само вважає і голова Асоціації газодобувних компаній Роман Опімах.

"В принципі, зупинка основної діяльності видобувного підприємства призводить до того, що компанія не платить податки. Країна недоотримує вуглеводневу сировину нафту або газ, які в разі газ, який ми купуємо. Я нагадаю, що за підсумками 2017 Україна купив ніж на 11 мільярдів доларів енергоносіїв як таких: нафта, газ, сира нафта, природний газ і продукти нафтопереробки Це величезна сума грошей, яку ми витрачаємо, закуповуючи імпортну сировину, тоді як сама Україна має значний потенціал для нарощування власного видобутку і для забезпечення повного обсягу своїх потреб ", - заявив він.

Зараз ви читаєте новину «Держгеонадрам пропонують дозволити анулювати спецдозволи на користування надрами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути