пʼятниця, 25 листопада 2011 09:42

Новий "податок на розкіш": Хто платитиме більше

Новий "податок на розкіш": Хто платитиме більше

Після доопрацювання проекту "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо введення податку на багатство" урядом запропоновано знизити площу об'єктів нерухомості та об'єм двигунів автомобілів, що обкладаються податком, а також ввести диференціацію ставок для земельних ділянок залежно від їх місцезнаходження.

Таким чином, збільшено кількість платників нового податку, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Багатії подрібнюють".

Віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко 24 листопада оприлюднив допрацьовані зміни до Податкового кодексу, які стосуються запровадження з 1 січня податку на багатство, з урахуванням понад 200 пропозицій громадськості.

Більшість зауважень стосуються завищених показників площі об'єктів нерухомості, які будуть підпадати під оподаткування, - 300 кв м для квартир і 600 кв м для житлових будинків. Розробники вирішили знизити цю планку до 200 і 400 кв м. Ставка залишилася колишньою - 2% від мінімальної зарплати за 1 кв м (з 1 грудня мінімальна зарплата складе 1004 грн). Податок на нерухомість, який буде застосовуватися з 1 липня, передбачає більш високий поріг оподаткування - 250 кв м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожній десятій українській родині не вистачає грошей навіть на їжу - дослідження

Розширюється і коло неоподатковуваних автомобілів: поріг для об'єму їх двигунів зменшується з 4 тис. до 3,4 тис. куб. см, щоб залучити до сплати податку власників таких моделей, як Infiniti, Lexus, Porsche.

Щоб податок не стосувався старих машин, використовуватиметься понижуючий коефіцієнт до ставки податку, яка становить 20% МОЗ за кожні 100 куб. см. Залежно від терміну використання автомобіля коефіцієнт становитиме від 1 (нові та до 5 років) до 0,2 (понад 15 років).

"Об'єм двигуна розширює базу оподаткування. Ми спеціально вивчали, що стандартні "Волги" випуску 1974-1976 років мають об'єм двигуна 2,4 тис. куб. см, а випущені пізніше - 2,6 тис. куб. см, тому дідусі можуть не переживати. Урядові "Волги" і "Чайки" потраплять, але їх небагато", - розповіло джерело видання в уряді.

За словами співрозмовника видання, жителі Одеської області запропонували, а в Кабміні погодилися, вивести з-під оподаткування буксири, баржі та риболовецькі судна. Податок платитимуть лише власники яхт та інших суден для дозвілля або спорту. Збільшено і потужність їх двигуна - з 55 до 75 кВт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсійний фонд "розмиє" гроші з "податку на розкіш" - експерт

Запропоновано диференціювати оподатковувану межу площі ділянки в залежності від її цільового використання і місцезнаходження. Податок буде стягуватися з ділянки в селі, використаної для будівництва житла, площею понад 0,75 га, в селищі - 0,45 га, в місті - 0,3 га, для індивідуального дачного будівництва - 0,3 га. Податком обкладатиметься також ділянка або їх сукупність загальною площею понад 0,36 га, якщо на одній з ділянок розташований житловий будинок площею 400 кв. м. У середині 1990-х років громадянам безкоштовно видавалися ділянки від 0,1 до 0,25 га.

Навіть після розширення бази оподаткування Тігіпко продовжує оцінювати економічний ефект від введення податку на багатство в 800 млн грн. Можливо, в уряді зрозуміли, що новий податок можна обійти, зареєструвавши об'єкти рухомого і нерухомого майна на юридичні особи.

Зараз ви читаєте новину «Новий "податок на розкіш": Хто платитиме більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути