четвер, 23 травня 2019 14:15

Низька зарплата, незручний графік і крісло: чому українці часто змінюють роботу

Низька зарплата, незручний графік і крісло: чому українці часто змінюють роботу
У середньому українці змінюють роботу раз на 2-3 роки. Фото: ozakone.com

В Україні пришвидшився потік кадрів. Дехто за рік встигає змінити кілька робіт. Переважно це молодь віком від 20 до 30 років, розповіла Gazeta.ua Інна Новицька, власниця компанії з підбору персоналу "Нова персона".

"Наші батьки, дідусі та бабусі все життя працювали на одному підприємстві. І це було нормально. Сьогодні життя більш динамічне і турбулентне. Люди постійно знаходяться в русі. Роботу в основному змінюють через низьку заробітну плату. Шукають можливостей кар'єрного та професійного зростання, самореалізації. Прагнуть комфортних умов. Звертають увагу на комп'ютер, крісло, стіл чи графік роботи. Хочуть безкоштовну каву, чай, печиво і медичне страхування", - пояснює експерт.

Був випадок, коли працівники масово звільнялися з підприємства, бо у роздягальнях не вистачало шафок для одягу.

"Дехто з роботодавців на співбесіді обіцяє кандидатам золоті гори. Фактично - нічого не дає працівникам. Зрозуміло, що останні будуть звільнятися, адже їхні очікування не виправдалися. По-друге, працівників дисциплінує офіційне працевлаштування. Люди шукають стабільну і надійну роботу, хочуть вчасно отримувати "білу" заробітну плату. Однак їм пропонують працювати "в тіні", - говорить Інна Новицька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яку роботу українці шукають за кордоном

У середньому українці змінюють роботу раз на 2-3 роки.

"Треба розуміти, що сьогодні часто працівників наймають, щоб запустити проект. Далі фахівець не потрібен. Крім того, працювати в офісах стає не модно. Роботу можна виконувати дистанційно, перебуваючи у будь-якій точці земної кулі. Особливо це стосується сфери програмування, маркетингу, дизайну", - наголошує експерт.

Вона радить на співбесіді звертати увагу не на те, скільки робіт змінив працівник. А на причини і період звільнення. Так, горе-головний бухгалтер найчастіше шукає нове місце у січні-лютому - у період річного звіту.

"Людина може шукати себе - працювати від фінансиста до продавця. Цілком можливо, що вона так само швидко змінить чергове місце роботи. З іншого боку - той, хто щороку шукає нову роботу, просто хоче кар'єрного зростання. Були випадки, коли працівники звільнялися через закриття компанії", - пояснює Інна Новицька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відмовити начальнику, який завалює роботою

Люди, які часто змінюють роботу, вміють професійно проходити будь-які співбесіди. Вони вже знають, як відповідати на найбільш каверзні питання.

"Інколи недосвідчені рекрутери відмовляють дійсно перспективному кандидату. А беруть того, хто розглядає роботу як тимчасовий етап життя. Тому не можна орієнтуватися виключно на особисте враження чи відповіді на співбесіді. Треба вимагати рекомендацій із попередніх місць роботи, щоб дізнатися істинні причини звільнення. Толковий професіонал може виявитися скандалістом. Є так звані невизнані генії, які ще на співбесіді скаржаться на попередніх роботодавців. Пропрацювавши у вас кілька місяців, вони зіпсують атмосферу у колективі. Звільняться і підіб'ють інших зробити це. Ймовірно, що будуть негативно розповідати про вас на інших співбесідах", - говорить експерт.

Найбільшу середню зарплату отримують у Києві - 16 207 грн. Найменшу - у Чернівецькій області (7437 грн). Середня зарплата в Україні становить 10 237 грн.

Зараз ви читаєте новину «Низька зарплата, незручний графік і крісло: чому українці часто змінюють роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути