середа, 22 травня 2019 21:10

Як відмовити начальнику, який завалює роботою

Як відмовити начальнику, який завалює роботою
Бувають випадки, коли відмовлятися від додаткових завдань не варто. Інколи це може позитивно вплинути на ваше кар'єрне зростання. Фото: Радіо МАКСИМУМ

Часто роботодавці завалюють підлеглих додатковими завданнями. При цьому забувають підняти їм зарплату.

Буває, що у цьому винен сам працівник. Щоб заслужити авторитет, на початку кар'єри він згоден виконувати будь-яку роботу і допізна засиджуватися в офісі. Якщо розумієте, що не встигаєте з додатковим навантаженням, ввічливо поясніть це керівництву. Про те, як правильно відмовити начальнику пише Work.ua.

Скажіть "ні"

Інколи це найкращий варіант. Треба відмовлятися від звички зі всім погоджуватися. Інакше ризикуєте набрати додаткові завдання і не виконати їх, або здати неякісну роботу. З іншого боку, прямолінійне "ні" можете замінити більш м'якою фразою: "Якщо ви не проти, я відмовлюся".

Ілюзія згоди

Якщо боїтеся відмов, замаскуйте їх під згоду. Наприклад: "Так, я із задоволенням візьмуся за роботу, але через поточну зайнятість зробити це можу тільки наступного тижня". Ймовірно, що керівництво доручить виконати роботу комусь іще.

Візьміть час для обмірковування

Не всі можуть оперативно приймати рішення. Якщо не впевнені, краще попросіть час подумати. Наприклад: "Я не хотів би підвести. Тому, перш ніж прийняти остаточне рішення, мені треба ще раз переглянути свої плани".

Аргументуйте

Щоб ваші слова звучали переконливо, аргументуйте їх. Не варто казати, я не можу взяти додаткові завдання, бо зайнятий. Краще уточнити над якими проектами і завданнями ви працюєте в даний час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яку роботу українці шукають за кордоном

Ілюзія вибору

Якщо маєте багато роботи, запитайте керівництво, що для нього у більшому пріоритеті. Ви можете взяти додаткову роботу, якщо відмовитеся від деяких поточних завдань.

Матеріальний інтерес

Обговоріть умови, за яких будете виконувати додаткові завдання. Наприклад, попросіть надбавку до зарплати, відгули чи вільний графік.

Бувають випадки, коли відмовлятися від додаткових завдань не варто. Інколи це може позитивно вплинути на ваше кар'єрне зростання у майбутньому. Крім того, від вашої роботи може залежати майбутнє компанії.

Щоб отримати роботу, треба успішно пройти співбесіду. Інколи їх проводять у кілька етапів - з hr-менеджером, роботодавцем і вашим безпосереднім керівництвом. Готуватися до цього варто заздалегідь. Дізнайтеся, чим займається компанія, подумайте над тим, про що вас можуть запитати.

Зараз ви читаєте новину «Як відмовити начальнику, який завалює роботою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути