субота, 31 березня 2018 10:30

Знайшли рішення, як позбутися проблемних кредитів

"Документ, який хоча й запрацював пізніше, ніж передбачалося, — наприкінці минулого року — мав непоганий старт", - сказав про Закон України "Про фінансову реструктуризацію" голова правління Піреус Банку Сергій Наумов.

Відповідний законопроект 31 березня 2016 року Верховна Рада прийняла у першому читанні. Його підготовка була здійснена у рамках спільного проекту ЄБРР та Світового банку. Крім того, документ входив у пакет законів, який необхідно було прийняти в рамках програми співпраці України з МВФ.

Автор: minfin.com.ua
  Суть законопроекту в тому, що компанія-боржник, яка є потенційно життєздатною має можливість уникнення ризику банкрутства та повернення до стабільної діяльності.
Суть законопроекту в тому, що компанія-боржник, яка є потенційно життєздатною має можливість уникнення ризику банкрутства та повернення до стабільної діяльності.
У цілому закон "Про фінансову реструктуризацію" було прийнято 14 червня 2016 року. В газеті "Голос України" його надрукували 19 липня. Набрав чинності 19 жовтня 2016 року - через три місяці після оприлюднення. Має обмежений термін дії - 3 роки. Покликаний запровадити механізм фінансової реструктуризації для підприємств-боржників. Це дозволить вирішити проблему великої кількості проблемних кредитів.

"Реалізація положень законопроекту матиме позитивний соціально-економічний ефект, оскільки допоможе зберегти існуючі та створити нові робочі місця. Позитив відчують підприємства, які знаходяться у складному фінансовому становищі. Підприємства, які мають успішну бізнес-модель, зможуть вирішити проблему платоспроможності та уникнути банкрутства", - заявляв у березні 2016 року заступник міністра фінансів Артем Шевальов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли зникнуть російські банки в Україні

Процедура реструктуризації є добровільною. Сторони мають право самостійно погоджувати питання про доцільність її застосування. Або використовувати інші механізми повернення заборгованості.

"За законом "Про фінансову реструктуризацію" було розпочато 9 процедур реструктуризації на загальну суму 8 мільярдів гривень. Чотири процедури на 1,8 мільярдів завершено. Закон чітко визначає правила розв'язання суперечок між кредитором і позичальником. Вводить мораторій на позови проти боржника. У разі узгодження реструктуризації позичальник звільняється від сплати податку на прибуток і ПДВ. Суперечки розв'язує незалежний арбітражний комітет. Також є законна можливість часткового списання суми кредиту", - каже Сергій Наумов, пише Банкрутство&Ліквідація.

Першим із державних банків, які скористалися умовами закону став Ощадбанк. Фінустанова успішно завершила процедуру реструктуризації заборгованості компаній VIDI Group: ТОВ "ВіДі АвтоСіті Кільцева" та ТОВ "ВіДі Автосіті". План реструктуризації грошового зобов'язання боржників було затверджено 12 вересня 2017 року на підставі звіту незалежного експерта про проведення огляду фінансово-господарської діяльності.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рішення, як позбутися проблемних кредитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути