середа, 12 жовтня 2011 22:14

Нацбанк зараз займається зачищанням помилок уряду - експерт

Нацбанк зараз займається зачищанням помилок уряду - експерт

Прийняття Національним банком України постанови № 22, що дає банкам півроку на збір розширених даних про клієнтів, необхідно розглядати в комплексі всіх дій регулятора за останній час.

Таку думку висловив директор аналітичної групи Анатолій Баронін в ефірі Першого ділового каналу.

"Якщо ми проаналізуємо політику Нацбанку, починаючи з кінця минулого року, то побачимо, що регулятор починає виступати в не зовсім властивому йому напрямку діяльності, як то зачистка тих огріхів і помилок, які здійснює останнім часом Кабінет міністрів у сфері фінансової платіжної системи країни", - сказав він.

"Так, минулого року ми бачили, що Національний банк підвищив вимоги до резервування банків, що було викликано необхідністю стримування інфляційного тиску, який було викликано неадекватною політикою уряду в сфері продуктів харчування.Потім ми побачили скандально постанову про обмін валют, що було викликано знову ж необхідністю стримати покупку валюти населенням і послабити ті негативні тенденції на ринку валютних інтервенцій, які були викликані різким перекосом в платіжному балансі, пов'язаним зі зростанням негативного сальдо зовнішньої торгівлі. Помилки в діяльності уряду проявилися також в підриві експорту, зокрема введенням квот і мит на експорт зернових, що призвело лише до скорочення експортних поставок у п'ять разів", - уточнив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк дозволив обмінювати валюту без ксерокопії документа

За його словами, дії Нацбанку є ефективними щодо стримування негативних тенденцій в платіжній системі країни.

"Проте вони є досить короткостроковими по своїй ефективності і в той же час викликають соціальну напругу в суспільстві. Рішення про ідентифікацію осіб при проведенні валютних операцій вже призвело до формування тіньового ринку обміну валют. Нинішня постанова № 22, безумовно, викличе певний відтік грошей з банківської системи, оскільки люди будуть змушені пояснювати джерела походження грошей. При досить високій тінізації економіки України, а це біля 60% ВВП, ми не можемо говорити, що населення буде почуватися в безпеці", - вважає Баронін.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк зараз займається зачищанням помилок уряду - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути