середа, 12 жовтня 2011 06:30

Іноземцям відмовляють в обміні валюти

— Моєму приятелеві-поляку в Києві не схотіли поміняти валюту на гривні, — розповідає киянин Микита Проценко, 27 років.

— Він приїхав подивитися Київ та Чорнобиль. Ну й погуляти в клубах. Привіз євро. 27 вересня ми обійшли кілька банків. В одному банку вимагали декларацію, в іншому — довідку від посольства про збір. Потім пояснили, що не мають чітких інструкцій щодо обміну готівки іноземцям. Вибачилися. А я свій паспорт забув узяти.

Із 23 вересня Нацбанк запровадив зміни до інструкції про купівлю-продаж валюти. Тепер це роблять тільки за посвідченням особи.

Ашкеназ, 34 роки, наприкінці вересня приїздив до України з Ізраїлю на прощу. Він хасид. Спершу спробував поміняти долари на гривні у столиці.

— Зробили копію паспорта, — розказує ламаною російською. — Потім сказали, що у мене щось не те із серією, й відмовилися міняти. Я людина чесна. Чому мені не поміняли валюту? Це якийсь расизм, чи що?

Прочанин дістав гривні у вуличних міняйлів в Умані на Черкащині.

Перекладач 29-річний Віктор супроводжував групу хасидів до аеропорту "Бориспіль".

— Зупинилися на виїзді зі столиці біля банку, — говорить. — В обміннику сказали, що не поміняють. Касирка запевняла, що в неї немає готівки — ні гривень, ні доларів, ні євро. Ми постояли там кілька хвилин, перекурили коло буса. При нас двом українцям долари обміняли. Видно, касирка не хотіла зв'язуватися з іноземцями.

Потім хасиди подалися до відділення "Приватбанку".

— Там сказали, що немає бланків для обміну валюти іноземцям. Я мав при собі паспорт. Хасиди здали мені близько 30 тисяч гривень. Я їх обміняв на долари. Записав на своє прізвище.

Зараз ви читаєте новину «Іноземцям відмовляють в обміні валюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути