пʼятниця, 08 червня 2018 15:02

Нацбанк приголомшив кількістю підроблених грошей

Автор: 112 Украина
  500 гривень - купюра, яку найчастіше підробляють
500 гривень - купюра, яку найчастіше підробляють

Торік Нацбанк виявив і вилучив з обігу більше 10 тисяч підроблених банкнот.

Найбільше фальшивок припало на найбільші, 500-гривневі купюри зразка 2006 року. Їх знайшли аж 6426 примірників. 2016 року таких підробок було всього трохи більше 2,6 тис. штук, пише ubr.

У перерахунку на загальну кількість готівкової гривні в обороті, підробок набагато більше не стало. На кожен мільйон справжніх, за статистикою НБУ, припадає 3,6 фальшивих. В середньому один українець зберігає близько 70 банкнот, будь-яка з них може виявитися підробкою, пише "Сегодня".

"Здачу підробками можуть дати в будь-якому магазині або кафе. Правда, при цьому більшість підробок виготовляють за допомогою звичайних принтерів, а на мільйон справжніх банкнот - всього лише 3,6 підроблених", - говорить голова правління банку Сергій Черненко.

Чим нижчий номінал банкноти, тим гірше вона захищена. Злочинцям не вигідно ризикувати заради підробленої двадцятки, тому популярністю у них користується купюра номіналом 500 грн. На другому місці 100-гривнева банкнота.

При цьому більше 80% фальшивомонетників користується простими принтерами. Розпізнати таку підробку нескладно.

"Для цього не потрібні спеціальні пристрої. Подивимося банкноту просто на світло. У справжньої - водяний знак у вигляді портретного зображення Григорія Сковороди видно чітко. І найголовніше - він багатотоновий, з світлішими і темнішими ділянками. Поруч з портретом є світлий елемент водяного знака у вигляді зображення номіналу банкноти, тобто цифри 500. Кожна цифра надрукована рівно і правильно ", - розповідає Сергій Черненко.

На банкноті номіналом 500 грн зразка 2015 року в правій стороні є смуга темно-сірого кольору. Її окремі ділянки знаходяться у товщі паперу. На смузі є цифрове зображення номіналу і графічний знак гривні. При зміні кута нахилу банкноти зображення нібито "рухається". У підробленої банкноті ця смуга просто наклеєна і не дає такого ефекту. Ось цей елемент, праворуч від портрета, який схожий на розгорнуту книгу, повинен переливатися і міняти колір. З зеленого в синій колір і навпаки. У підробленої банкноті цей елемент колір не змінює. Фальшивомонетники не користуються оптично змінними фарбами. А ось окремі зображення на цій купюрі переливаються і змінюють колір.

У справжній банкноті є поєднане зображення, що складається з окремих елементів. Якщо подивитися на нього проти світла, розрізнені елементи доповнюють один одного, точно збігаються і становлять номінал банкноти. Ще один елемент захисту - приховане зображення номіналу банкноти. Його можна побачити, якщо подивитися на елемент під кутом на рівні очей.

Автор: YouTube
  500 гривень - купюра, яку найчастіше підробляють
500 гривень - купюра, яку найчастіше підробляють

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік приніс в банк 300 тис. грн фальшивок

Перевірити шрифт також можна за допомогою збільшувального скла. Якщо можна розглянути точки, значить банкноту надрукували на звичайному принтері.

Найкраще перевіряти гроші на спеціальному пристрої - детекторі валют. Згідно із законом, обміняти підробку на справжні банкноти не можна, тому варто уважно ставитися до грошей.

"Намагайтеся частіше перевіряти підозрілі банкноти. Це займе всього кілька хвилин, але врятує вас від обману", - підсумував Сергій Черненко.

Крім гривень, в Україні стали виявляти більше фальшивих доларів

Фальшиві гроші в жодному разі не варто намагатися кудись "спихнути" чи використати. Якщо людина виявила цю купюру, то не варто намагатися її використати, а спробувати зафіксувати той факт, звідки ці кошти отримані. Якщо це валютно-обмінна операція і, наприклад, обмінник, тоді обов'язково потрібно отримати квитанцію, щоб можна було підтвердити походження цих коштів

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк приголомшив кількістю підроблених грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути