середа, 01 травня 2024 18:29

Стало відомо, які мережі автозаправок за 2023 рік недоплатили податків з прибутків

  Аутсайдери серед найбільших мереж АЗС задекларували у 2023 році прибуток на літр проданого пального у понад десять разів менший за лідерів. Фото: Shutterstock
Аутсайдери серед найбільших мереж АЗС задекларували у 2023 році прибуток на літр проданого пального у понад десять разів менший за лідерів. Фото: Shutterstock

Аутсайдери з ТОП-10 найбільших мереж АЗС задекларували у 2023 році прибуток на літр проданого пального у понад десять разів менший за лідерів. Здебільшого прибуток українські автозаправні станції, за винятком лідерів, не показували. Про це написав на своїй сторінці у Facebook директор Консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн, передає УНІАН.

Згідно з наведеними експертом даними, аутсайдери з ТОП-10 найбільших мереж АЗС задекларували у 2023 році прибуток на літр проданого пального у понад десять разів менший за лідерів: якщо лідери показують до 4,54 грн/л, то БРСМ-нафта та VST - по 0,39 грн/л, МОТТО - 0,13 грн/л, Shell - 0,03 грн/л, AMIC - 0.

"Якщо подивитись на прибутковість українських автозаправних станцій у 2023 році, то здебільшого прибутку ви там не побачите. Хіба що у потужних окулярах. І це при тому, що минулий рік був дуже успішний у плані маржі - в середньому вона становила 8 грн/л. З результатів за 2023 рік випливає, що окупність станції БРСМ вартістю 1 мільйон доларів становить 40 років. Заправки стільки не живуть. А таких станцій у минулому році вони відкрили декілька. І це, знов зазначу, в дуже вдалий для ринку рік", - наголосив Куюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, коли подорожчає бензин в Україні

За його словами, найзапекліший конкурент БРСМ - мережа Avantage 7, яка тримає найнижчі ціни, заробляла на літрі у 6 разів більше.

"Як? Тут ми підходимо до розгадки нехитрих таємниць цього ринку. Такий неочікуваний результат, який суперечить публічній риториці Avantage про соціальну відповідальність, з'явився після спілкування з податковою. Якщо до цього мережа декларувала 35-70 мільйонів гривень прибутку на квартал, то у 4 кварталі показала біля 450 мільйонів гривень прибутку", - зазначив Куюн.

Автор: УНІАН
  Хто декларує найменший прибуток на літр пального
Хто декларує найменший прибуток на літр пального

Отже, стверджує експерт, прибуток є - просто більшість його не показує.

"Виведення з тіні податків лише на паливному ринку принесе казні мільярди гривень на рік, які сьогодні дуже необхідні. Бо виключно на податках утримується наше військо", - підсумував Куюн.

Підвищення акцизу на пальне призведе до здорожчання транспортних послуг.

Це вдарить не тільки по аграріям, а й по всім українцям.Так президент Української аграрної конференції Леонід Козаченко прокоментував намір уряду підвищити акциз на бензин та дизель.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, які мережі автозаправок за 2023 рік недоплатили податків з прибутків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути