Ексклюзиви
вівторок, 23 квітня 2019 14:39

На вугіллі з окупованих територій росіяни заробляють мільйони доларів

На вугіллі з окупованих територій росіяни заробляють мільйони доларів
У звіті "Як російський бізнес заробляє на викраденому українському вугіллі з окупованих територій" підрахували, що перепродаж однієї тисячі тонн нелегального вугілля дозволяє заробити 50 тис. доларів

22 квітня у Києві відбулась прес-конференція ГО "Стоп корупції", де було оприлюднено детальний звіт "Як російський бізнес заробляє на викраденому українському вугіллі з окупованих територій".

Участь в заході взяли правозахисник Костянтин Варшавський, голова ГО "Стоп нелегал" Денис Шинкаренко, голова ГО "Асоціація протидії агрорейдерам" Руслан Лінда й активіст ГО "Народ проти корупції" Олександр Щоголев.

Експерти підрахували, що перепродаж однієї тисячі тонн нелегального вугілля дозволяє заробити 50 тис. доларів, а танкер (80 тис. тонн) приносить прибуток в розмірі 4 млн дол. Всього за два останні роки з окупованих територій було вивезено, за різними оцінками, близько 15 млн тонн вугілля, передає "Антикор".

Як зазначається у документі, фактичним власником фірми "Внешторгсервіс", під контроль якої навесні позаминулого року перейшло майно українських власників на окупованих територіях - шахти, підприємства металообробної та хімічної промисловості, а також про енергетичні компанії, є Сергій Курченко – основний постачальник палива в ОРДЛО.

Номінальним керівником виступає Володимир Пашков, який раніше обіймав посаду віце-губернатора Іркутської області. Кураторами контрабанди українського вугілля з окупованих територій названі заступник голови уряду РФ Дмитро Козак і заступник міністра економічного розвитку Росії Сергій Назаров.

Ще однією ключовою фігурою нелегальної торгівлі вугіллям називають російського бізнесмена Руслана Ростовцева – ділового партнера олігарха Андрія Бокарьова. Його постачання проходить через порт Усть-Луга за посередництва швейцарської компанії Karbopen. Кошти від угод надходять на рахунки компанії Besemer в Banque Cantonale de Vadoise (BDV).

Також повідомляється, що вивезення вугілля в Туреччину і Румунію організував власник компанії "Бином Д" Олександр Денисов, який діє через австрійську Lakadie Holding GMBH і британську Systemex LLP. Постачання у Польщу, Італію та Болгарію здійснюють власники "Ростовської паливної компанії" Олексій Колесников і Сергій Очкасов, які постачали вугілля компаніям TD Anthracite SP. Z O.O, Brikson Group SP. Z O.O., Avtoman LTС і Coal Energy Investment LLC.

Згадується й Віктор Донсков, який діє у зв'язці з братами Олександром та Сергієм Мельничуками. Підконтрольна їм компанія "Вугільні технології" також займається постачанням вугілля на європейські ринки.

Поміж учасників вугільних схем згадуються імена Віктора Януковича, Юрія Іванющенка, Івана Аврамова, Олександра Клименка, Олексія Близнюка тощо. Так, Янукович, зокрема, може досі контролювати дві збагачувальні фабрики в окупованій Горлівці – "Узловська" і "Калінінський". А також шахту "Червона зірка" в Торезі.

Згідно з інформацією, зібраною авторами дослідження, контрабандне вугілля з Росії, Абхазії чи Білорусі потрапляє до Туреччини та Європи, а також реекспортується в Україну. Активну участь в процесі бере дочірня структура державної компанії, "РЖД Логістика".

За словами участників пресс-конференції, мета заходу - привернути увагу правоохоронців до проблем незаконної закупівлі та реалізації вугілля з Донбасу та схем, за якими донецьке вугілля повертається до України під виглядом імпортно заходу.

Зараз ви читаєте новину «На вугіллі з окупованих територій росіяни заробляють мільйони доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути