середа, 09 квітня 2014 16:14

На прибиранні могил заробляють по тисячі гривень

На прибиранні могил заробляють по тисячі гривень
Фото: schkola-ostrov.ucoz.ru

Катерина Мележик з Київщини за гроші прибирає могили у столиці. Заробляє від 50 до 100 грн за одне прибране поховання.

"Стою на біржі уже четвертий місяць. Гроші платять, але роботу знайти мені не можуть. Просять почекати. А скільки я можу чекати, якщо 1200 гривень мені навіть на півмісяця не вистачає? Половину віддаю за комунальні послуги. Живу у двокімнатній квартирі. Заробити на прибиранні могил порадила сусідка. Вона працює у компанії, яка прибирає квартири, двори, цехи. Іноді їхніх прибиральників на цвинтар викликають", - розповіла Малежик.

За її словами, така послуга популярна серед киян.

"Я дала оголошення у кількох київських газетах і тих, що розкидають у поштові скриньки в містечках навколо Києва. Люди почали телефонувати. Часто просять прибрати могили на Лук'янівському, Лісовому і Південному цвинтарях. Вже мала кілька замовлень на Байковому. Там хоч і працюють комунальні служби, але деякі могили такі занедбані. У березні заробила 1,5 тисячі гривень за місяць, а в квітні за тиждень маю тисячу", - зазначила жінка.

На прибирання витрачає від 30 хв. до 1,5 год.

"Найбільше замовлень отримую на вихідні. Розділяю їх на тиждень. Маю по 2-3 на день або одразу по 5-6, якщо могили на одному кладовищі. Вириваю зілля, просапую землю, витираю пам'ятник. Якщо замовник підвезе квіти, можу їх безкоштовно посадити. Беру по 30-50 гривень, якщо просять пофарбувати огорожу чи лавочку біля захоронення", - розповіла Малежик.

У столиці послуги "прибирання могил" також надають ритуальні агентства і клінінгові компанії.

"У Штатах за таке платять 100 доларів на рік, а ми за 200 гривень навідуємося на цвинтар щосезону. Перед Великоднем "найурожайніший" період. Люди готуються до проводів. Не кожен може навідатися на могилу до батьків чи баби з дідом", - розказав власник київського ритуального агентства Вадим Десницький.

Найбільше замовлень отримує з-за кордону та інших областей України.

"Торік перші могили після зими почали прибирати у березні. Посадили примулки і кущ калини, а через два дні випало снігу по коліна. Добре, що встигли сфотографувати прибрану могилу і замовниці в Штати відправити. Коли сніг зійшов, примулки померзли, довелося пересаджувати. Зараз замовники все частіше відмовляються від штучних квітів на цвинтарі. Екологи просять відмовитися від цієї традиції, бо квіти через рік викидають, а вони забруднюють навколишнє середовище", - зауважив Десницький.

Зараз ви читаєте новину «На прибиранні могил заробляють по тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути