четвер, 12 квітня 2018 17:07

Мінфін хоче підвищити ціни на дешеві сигарети - ЗМІ

Мінфін хоче підвищити ціни на дешеві сигарети - ЗМІ
Починаючи з літа найдешевша пачка сигарет в Україні коштуватиме майже 27 грн. Фото: Politeka

Уже на початку літа в Україні можуть істотно подорожчати всі дешеві марки сигарет. Міністерство фінансів вже підготувало відповідний законопроект. Про це йдеться в статті "Шокова терапія для ринку сигарет України: під кого Мінфін змінює правила гри", опублікованій на порталі LB.ua

"Якщо документ приймуть, найдешевша пачка сигарет коштуватиме майже 27 гривень. Зараз в дешевому сегменті ціна на сигарети коливається в діапазоні від 18-22 гривень", - пишуть автори.

Як наголошується в статті, таке підвищення торкнеться третини всіх курців в країні, яких за оцінками Світового банку, налічується понад 7 млн.

"Багато з тих, хто курить, (майже два-три мільйони) - це люди небагаті, які і нинішні ціни на сигарети ледве тягнуть, і часто економлять на чомусь іншому. Якщо ціна знову зросте, їм доведеться економити ще більше, або ж шукати можливість купити "сіру" продукцію", - йдеться в матеріалі.

Крім того, як зазначається, виробляють дешеві сигарети в основному невеликі українські фабрики, і вони не зможуть конкурувати з міжнародними концернами, якщо їм доведеться підняти ціну. Сьогодні ціна - це їхня головна конкурентна перевага.

"При такому стані речей заяви про наповнення казни і боротьбу за здоровий спосіб життя звучать дещо сумнівно... У підсумку частина тютюнового ринку піде в тінь, купівельна спроможність українців впаде, а низка виробників збанкрутує і перестане платити зарплати і податки. Де тут вигода держави і бюджету?" - запитують журналісти.

При цьому, як зазначає автор, у виграші точно будуть міжнародні тютюнові виробники ("Брітіш-Амекен Тобакко", "Філіп Морріс Україна", "Джей Ті Інтернешнл Україна"), які руками чиновників сьогодні хочуть зачистити український ринок від місцевих конкурентів. Ще "в плюсі" виявиться дистриб'ютор сигарет компанія "Тедіс".

"І, звичайно ж, конкретну особисту вигоду отримають чиновники і депутати, які сьогодні так активно лобіюють прийняття цього законопроекту. За нашою інформацією, сьогодні ініціативу Мінфіну вже погодилася підтримати Державна фіскальна служба, яку очолює Мирослав Продан, а з рештою погоджувальними органами ведеться активна робота", - йдеться в матеріалі.

Зараз ви читаєте новину «Мінфін хоче підвищити ціни на дешеві сигарети - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути