Ексклюзиви
понеділок, 26 липня 2021 20:35

Металурги поінформували Кабмін про загрозу зупинки виробництва

Металурги поінформували Кабмін про загрозу зупинки виробництва

Збільшений експорт сталевого брухту створив його гострий дефіцит на внутрішньому ринку і загрожує повною зупинкою металургійних заводів України.

Про це заявили представники підприємств на нараді в міністерстві розвитку економіки і торгівлі, повідомили "МинПрому" джерела.

За їхніми даними, директор із закупівель маріупольського комбінату "Азовсталь" Борис Любич поінформував чиновників, що на цей час складських запасів брухту на підприємстві вистачить не більше ніж на 2 доби роботи. "Тобто, по суті, запаси знаходяться на технологічному мінімумі", - підкреслив він.

Своєю чергою, генеральний директор ТОВ "Метінвест-Ресурс" Андрій Міщенко заявив, що вже з літа не може забезпечити металургів брухтом. За його словами, в основному мова про маріупольський майданчик, через що комбінати імені Ілліча і "Азовсталь" будуть змушені скорочувати виробництво.

Ще більш критична ситуація склалася на заводі "Інтерпайп Сталь", де склади не можуть компенсувати дефіцит брухту, зазначив голова правління "Інтерпайп Втормет" Валентин Макаренко.

"У липні ми вже точно втрачаємо обсяги виробництва, але картина на серпень-вересень ще більш загрозлива. Все йде до того, що може повторитися 2015 рік, коли через дефіцит металобрухту "Інтерпайп Сталь" простоювала 63 діб, а 2016 року - 48 діб", - заявив він.

У зв'язку з цим представники метпідприємств звернулися до уряду з проханням ввести тимчасову заборону на експорт сталевого брухту, який є стратегічною сировиною.

Нагадаємо, що, згідно з даними Держмитниці, зовнішні поставки українського металобрухту почали рости з середини весни: в квітні вони склав 38 тис. Т, в травні - 60 тис. Т, в червні цей показник побив рекорд - 85 тис. Т.

Зараз ви читаєте новину «Металурги поінформували Кабмін про загрозу зупинки виробництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути