Цьогоріч Великдень святкуватимуть 2 травня. Тож уже можна зорієнтуватися, скільки українцям коштуватиме випікання паски.
Куплена паска обійдеться значно дорожче за спечену вдома власноруч, підрахували журналісти ТСН. У пекарнях ціни сягають 700 грн за смаколик вагою 1 кг. 0,5 кг коштуватиме 300-400 грн. Придбати можна паски, прикрашені намистом, квітами, зефіром і навіть попкорном. Саме ця краса впливає на ціну.
"Чималу частку займає прикраса, бо декор на велику паску коштує приблизно 150 гривень. А ще якісні інгредієнти. Немає замінників, підсолоджувачів, барвників. У борошні обов'язково апельсинові цукати й родзинки. Родзинки замочені в ромі й коньяку. Плюс це все ручна робота", - розповідає власниця однієї зі столичних кондитерських Анжеліка Шав'є.
Тренд на велику кількість декору з'явився не так давно. Українці цьогоріч вирішили пекти пасок менше, задля економії.
Отже, борошно в одному зі столичних супермаркетів коштує 21,85 грн, хлібопекарські дріжджі обійдуться в 7,45 грн, а найдешевші яйця - 36,7 грн. Акційне масло можна знайти за ціною 46,9 грн, а найдешевший ванільний цукор коштує менше ніж 1 грн. Знадобляться ще цукор, молоко й родзинки. Разом усе - 172,97 грн. Цього вистачить на випікання чотирьох чи п'яти середніх пасок вагою 300-400 г. А ще знадобляться яйця, але на їхню ціну вплинуть прикраси.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великодній кошик подорожчав на 160 грн
На Великдень, 2 травня, в Україні буде холодно. Традиційної травневої спеки цьогоріч не буде, повідомив народний синоптик Леонід Горбань. А тому не варто чекати тепла в останній місяць весни.
Коментарі