четвер, 14 грудня 2017 16:21

Кредити стануть дорожчі: Нацбанк підняв облікову ставку

Кредити стануть дорожчі: Нацбанк підняв облікову ставку
Серед ризиків, які можуть стримувати зниження інфляції наступного року, Нацбанк виділив перевищення видатків над прогнозами у держбюджеті 2018-му. Фото: minfin.com.ua

З 15 грудня Нацбанк підвищує облікову ставку з 13,5% до 14,5% річних.

З огляду на необхідність нівелювати вплив певних ризиків і забезпечити спадний тренд інфляції до цільових показників, Нацбанк вважає за необхідне підвищити облікову ставку до 14,5% річних, передає "УНІАН".

Серед ризиків, які можуть стримувати зниження інфляції наступного року, регулятор виділив перевищення видатків над прогнозами у держбюджеті 2018 року. Крім цього, існує ризик відтермінування отримання наступного кредитного траншу за програмою співпраці з МВФ.

Подорожчання сирих продуктів харчування може значно вплинути на вартість продуктів з високим ступенем обробки, як це було у другій половині 2017 року. Також зростання світової економіки може стимулювати подальшу трудову міграцію і, відповідно, привести до підвищення заробітних плат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Україна не отримає €600 млн від ЄС

За оцінками Нацбанку, наведені чинники упродовж останніх місяців погіршують інфляційні очікування бізнесу і населення.

27 жовтня поточного року Нацбанк підвищив облікову ставку до 13,5% річних. До цього ставка 12,5% річних зберігалася три місяці поспіль - у липні, серпні і вересні.

Водночас, наприкінці жовтня Нацбанк підвищив прогноз інфляції на кінець 2017 року до 12,2% з 9,1%, прогнозованих раніше. Після публікації офіційної статистики, за якою у листопаді спостерігалася інфляція на рівні 13,6%, у НБУ заявили, що інфляція на кінець року буде вищою за прогнозовані 12,2%. За оцінками уряду, інфляція в 2017 році становитиме 11,2%. Наступного року очікується уповільнення зростання споживчих цін до 9%.

Ключові кредитори України - Міжнародний валютний фонд і Світовий банк - прогнозують інфляцію за підсумками 2017 року на рівні 10%. Максимальне історичне значення облікової ставки на рівні 30% річних діяло в Україні з 4 березня до 28 серпня 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «Кредити стануть дорожчі: Нацбанк підняв облікову ставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути