Ексклюзиви
пʼятниця, 16 червня 2017 12:27

Кредити даватимуть за новими правилами

Кредити даватимуть за новими правилами
Клієнтів фінансових установ краще інформуватимуть про вартість кредитних продуктів і ризику їх використання. Фото: businessua.com

В Україні почали діяти нові правила кредитування. Клієнтів фінансових установ краще інформуватимуть про вартість кредитних продуктів і ризику їх використання.

Дія закону поширюється на кредити, видані банками, фінкомпаніями, кредитними спілками та іншими організаціями, які мають відповідну ліцензію, пише "ЛІГА.net".

За новим законом, кредитор, ще до укладення договору з клієнтом, зобов'язаний надати йому докладну інформацію про умови та вартість кредиту в зрозумілому вигляді. Позичальник має право вимагати для ознайомлення договір до того, як його підпишуть. Разом із договором клієнт отримуватиме "паспорт кредиту" - документ, в якому в стандартизованому форматі простими і доступними термінами описані всі умови фінансування. У кредитному договорі має бути вказана реальна відсоткова ставка.

Закон також встановлює вимоги до реклами споживчих позик. Тепер рекламу кредитів під нуль відсотків, яка не вимагає перевірки кредитоспроможності клієнта, заборонили. Якщо реклама містить будь-які цифри про вартість та умови позики, на ній повинна бути зображена максимальна сума, на яку можуть видати кредит, реальна річна ставка, максимальний термін погашення, а в разі придбання товарів на виплату - ще й розмір першого внеску.

"Як би банкам не хотілося рекламувати нульову ставку і приховувати від клієнта реальну ставку, ми розуміємо, що це несправедливо. Це необхідно змінювати, враховуючи, що рівень фінансової грамотності більшої частини населення низький. Закон у перспективі позитивно впливатиме на розвиток ринку", - говорить Антон Тютюн, заступник голови правління Ощадбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які українські банки видають кредити 2017-го

Закон також змінює черговість погашення вимог за кредитом в сприятливий для клієнта бік, і обмежує максимальний розмір штрафних нарахувань. Пеня і відсотки за невиконання зобов'язання з повернення не можуть перевищувати подвійної облікової ставки Нацбанку і становити більш як 15% суми простроченого платежу. Загальна сума неустойки не може перевищувати половину суми позики і не може бути збільшена.

"Документ полегшує фінансове навантаження на клієнта. Зараз клієнт погашатиме спочатку реальні прострочки, потім тіло кредиту і лише потім можливі штрафні санкції банку, які, згідно з новими правилами, будуть дуже зменшуватися", - каже Олена Полянчук, начальник управління правового супроводу продажів юридичного департаменту Укрсиббанку.

Ще одне нововведення закону полягає в тому, що позичальник має право протягом 14 календарних днів з дня укладення договору про споживчий кредит відмовитися від нього без пояснення причин, навіть якщо вже отримав гроші.

Вимоги закону не стосуються кредитних договорів із сумою меншу за одну мінімальну зарплату, кредитів та овердрафтів терміном до одного місяця і несанкціонованих овердрафтів, які виникають через перевищення суми операції.

Відповідно до закону, контролювати виконання вимог будуть регулятори фінсектору - НБУ і Нацкомфінпослуг. Водночас у законі не передбачені санкції за порушення нових правил.

95% позичальників не повертають банківських кредитів. Про це розповів директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін. Майже всі активи банків проблемні. Їхня ринкова вартість менша за балансову в кілька разів.

Зараз ви читаєте новину «Кредити даватимуть за новими правилами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути