пʼятниця, 11 квітня 2014 14:46

"Коли дім догорає - безглуздо його гасити" - економіст про курс гривні

Автор: Ольга Каменєва
 

Курс гривні почне зміцнюватися після президентських виборів.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив економіст Борис Кушнірук.

У чому основні причини стрімкого падіння курсу гривні?

- Причини не економічні. Перший фактор - небезпека зовнішньої агресії. Вона формує невизначеність для суб'єктів господарювання. Вони думають, як убезпечити свої активи. Частина імпортерів намагаються не повертати виручку в Україну. Інші навпаки - намагаються якнайшвидше придбати іноземну валюту. Ця причина породжує сукупність інших факторів: суб'єкти господарювання не інвестують в розвиток, населення не купує товари, а заощадження намагається перевести в іноземну валюту, щоб захиститися від знецінення. Другий фактор - спекулятивний. Суб'єкти господарювання, особливо пов'язані із банками, провокують ажіотажний попит на іноземну валюту. Якщо вони раніше закупили валюту по 9-10 гривень, то тепер, продаючи, за лічені тижні заробили 40-50% доходу.

Що робити Нацбанку?

- Він зараз стоїть перед дилемою: чи вводити адміністративні обмеження, щоб утримати курс, бо це породить свої проблеми. У тому числі - ще більше зниження ділової активності. Якщо почнуть визначати адміністративно, хто яку валюту має купити, то підприємства просто почнуть згортати свою діяльність. З іншого боку, у Нацбанку немає ресурсів, щоб можна було зупиняти цю сукупність спекуляцій і ажіотажний попит.

Нацбанк правильно робить, що не намагається пожежу паніки загасити резервами. Бо це - неефективно. Резерв можна втратити, а результату не буде. Коли будинок догорає, то безглуздо намагатися його загасити. Треба дочекатися, коли він сам загасне, а потім розбирати те, що лишилося.

Чи може бути введений мораторій на зняття довгострокових гривневих депозитів?

- Сьогодні банки і так не поспішають повертати депозити. Особливо, якщо строки їх не завершуються. Ще в лютому-березні потрібно було вводити мораторій на зняття депозитів. І таким чином максимально зупинити цей процес. Сьогодні таке невтручання Нацбанку - це з одного боку правильний крок. Але повне невтручання також розпалює панічні настрої і попит на іноземну валюту.

Автор: Ольга Каменєва
 

Чого варто очікувати найближчим часом?

- Підвищення курсу на сьогодні вже є не адекватним нічому. Воно вже жодним чином не відображає ані економічної ситуації, ані зовнішніх ризиків. Вважаю, що вони по-тихеньку починають спадати. Хоча, безперечно, вони ще лишаються до 25 травня (До виборів президента - ред.).

Які товари подорожчають в першу чергу?

- Всі товарні цінності знецінились майже у два рази, ніж це було минулого року.

Із точки зору експорту у значно кращому стані опинилися наші металургійні комбінати, аграрії, які ще не вивезли сільгосппродукцію. Вони отримають величезний прибуток у гривні. Серед критичних позицій імпорту - ліки та енергоносії. Все інше ми просто припинимо купувати. І тому за лічені місяці отримаємо позитивне торговельне сальдо. Із часом це позитивно відіб'ється на економіці країни.

Які негативні наслідки для економіки?

- Шок позичальників, у яких залишилися валютні кредити. Банки можуть зіштовхнутися із тим, що значна частина позичальників просто зупинить виплати по кредитах. Експортери, які опинилися у виграші, отримають результат за рахунок курсової різниці, а не підвищення ефективності. Газ може зростати в ціні значно більше, ніж за інших обставин. У цій ситуації буде завдання: за один-два роки перевести населення на вугілля і деревину для опалення помешкань. Це неминуче. Уряд буде просто змушений зробити ціну на газ для населення вищою, ніж для підприємств, як це і є в усіх країнах.

Думаю, у нас будуть проблеми із заправками. Для багатьох людей сплата за пальне буде занадто дорогим задоволенням.

Автор: Ольга Каменєва
 

Що порадите людям робити із заощадженнями?

- Раджу населенню заспокоїтися. Бігти купувати щось - немає сенсу. Потрібно зайняти вичікувальну позицію, бо ця ситуація не може тривати довго. Я не очікую сильного зростання цін на товари повсякденного вжитку. Бо вони переважно виробляються у нас в Україні. У продуктах харчування імпортна складова не дуже значуща. Торговельні мережі будуть змушені обирати: або вони підвищують ціни і залишаються без споживачів, або частину курсових втрат перекладають на себе.

Зростуть у ціні товари довготривалого користування. Хапати їх зараз не варто. Багато може виявитися потім непотрібним. Варто брати тільки те, що планували купити давно, і що не подорожчало.

Коли гривня почне зміцнюватися?

- Коли почнуть надходити кошти МВФ та пройдуть президентські вибори, ситуація буде заспокоюватися. Гривня почне зміцнюватися. Люди, які скуповують валюту, можуть втратити вдвічі. Будуть змушені її продавати за курсом, що знижуватиметься.

Крім того, видається, що прямого військового втручання в Україну вже не буде. Росія бачить, що немає потрібного їм рівня активності на Сход та Півдні. Вони вже не зможуть просто так вводити сюди війська. Крім того, наша армія приходить до ладу. Зараз зрозуміло, що для Росії бойові дії можуть бути дуже кривавими.

Ці два фактори заспокоять зростання. Хоча я не виключаю, що зараз ще падіння гривні буде продовжуватись.

 

Зараз ви читаєте новину «"Коли дім догорає - безглуздо його гасити" - економіст про курс гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути