Ексклюзиви
понеділок, 23 липня 2012 22:56

Кабмін зменшив студентські стипендії

Кабмін зменшив студентські стипендії
Останнє підвищення базової академічної стипендії - до 530 грн - відбулося у вересні 2008. Фото: taday.ru

Як стало відомо Незалежній студентській профспілці "Пряма дія", ще з 13 червня 2012 Кабінет Міністрів України вніс зміни до порядку індексації доходів громадян, у тому числі студентських стипендій.

"Ця постанова більш ніж у півтора рази знижує фактичний розмір стипендій для понад третини студентів", - заявляють у профспілці.

У документі зазначено, що "обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії здійснюється, починаючи з місяця, в якому її призначено". Таким чином, студенти 1 курсу бакалаврату та спеціалітету або магістратури, які нині отримують 720-800 грн, відповідно до нової постанови, втрачають індексовану надбавку і відтепер отримуватимуть лише базову стипендію в розмірі 530 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У законі підвищення стипендій прописане, а в бюджеті ні" - студенти готові до бунту

Далі наводиться пояснення: "У разі коли особа не отримувала стипендію або втратила право на її призначення, а в подальшому стипендія їй була знову або вперше призначена (за результатами наступного семестрового контролю, у зв'язку з переведенням на навчання за державним замовленням, появою підстав для призначення соціальної стипендії, поновленням на навчання тощо), обчислення індексу споживчих цін здійснюється з місяця призначення стипендії".

У "Прямій дії" наголошують, що будь-яке скорочення стипендій неприпустиме, адже навіть з урахуванням усіх індексацій студент прожити на неї не може:

"За останній навчальний рік ціни на гуртожитки у більшості ВИШів зросли у 2-3 рази. Зросли також ціни на продукти першої необхідності. Але у цій ситуації Кабмін не збільшує індексацію, а навпаки - пропонує "затягнути паски".

Нагадаємо, що останнє підвищення базової академічної стипендії - до 530 грн - відбулося у вересні 2008. За 4 роки збільшувалась тільки індексація, що враховує рівень інфляції.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін зменшив студентські стипендії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути