понеділок, 19 березня 2012 18:07

У Горлівці зі студентів збирають по 250 гривень на електрику і економлять на стипендії
9

Фото: Фото: Тетяна Заровна

19 березня студенти Горлівського державного педінституту іноземних мов більше чотирьох годин мітингували біля входу в головний корпус ВНЗ.

В акції протесту взяли участь близько 500 чоловік, вони кричали: "Ректор, виходь!" "Де наші гроші?" "Ганьба!". Тримали плакати: "Досить нам брехати!", "Повернемо славу інституту!", "Захистимо права студентів і викладачів!".

Учасники відмовлялися передавати свої вимоги підлеглим ректора і вимагали особистої зустрічі з Віктором Докашенко, якого студенти звинувачують у порушеннях.

Виступаючі заявляли про корупцію, обурювалися щодо "нелюдських" і "антисанітарних" умов інститутського побуту, говорили про затримку стипендій та штучне заниження оцінок з метою зменшити кількість стипендіатів.

Серед протестувальників були батьки та колишні педагоги, звільнені за критику інститутського керівництва.

"Нас обурив примус до перерахування "добровільного" внеску в сумі 250 грн. на спеціальний вузівський рахунок. До 14 березня куратори вимагали з кожного учня по 250 грн. нібито на погашення вузівських боргів за електрику, а в даний час через деканати поширюють заготовки заяв про "добровільне" перерахуванні "на допомогу онкохворим". Студенти, від яких не надійшло квитанції про перерахування, потрапляють у чорний список. Їх обіцяють "завалити" на іспитах, - розповіла Gazeta.ua 2-курсниця Галина.

"250 гривень - це третина нашої стипендії. До того ж ректор після зимової сесії сказав, що у нас занадто багато відмінників. Заборонив ставити п'ятірки, наказав економити на стипендіях, щоб з цього фонду платити зарплату викладачам. У результаті ректорські контрольні всі написали на "два", - розповіла студентка 4 курсу Олена.

На 200 осіб в гуртожитку працюють 2 кабінки душа, електропроводка в аварійному стані.

"Ремонт не роблять, корпуси в страшному стані, протяги, щілини - неможливо висидіти поспіль 3-4 пари, вчимося по підручниках 70-80-х років, доводиться робити купи ксероксів. На що йдуть гроші, які платимо за навчання? Я за контрактом віддаю 8000 на рік, питається - в чию кишеню? "- говорить другокурсник Роман.

Викладачам з грудня знизили зарплатню на 37% - зняли надбавки за вчені звання та ступені. До мітингувальників приєднався колишній викладач Владислав Просцевичус, який підтримав вимоги студентів.

Після марних спроб викликати ректора Віктора Докашенко, протестуючі підстерегли голову ВУЗу біля чорного ходу.

Відповідей протестувальники не отримали. Адміністрація заперечує існування наказу про заниження оцінок студентам та наказу про збір 250 гривень на оплату комунальних послуг.
"На комунальні послуги ми зі студентів гроші не збирали, комуналку оплачують за бюджетні кошти, а борг за електрику утворився через технічну помилку. Що стосується благодійного рахунку, його ще 3 роки тому відкрито колишніми студентами, з їх власної ініціативи, і кожен бажаючий може зробити туди пожертвування. Про чорні списки тих, хто не перерахував, вперше чую ", - говорить проректор Євген Говгаленко.

Взимку студенти Горлівського інязу навчалися без опалення в аудиторіях, а з 3 березня їм за борги відключили світло у всіх корпусах.

13 березня студентам запропонували виселятися з гуртожитків, тому що компанія "Донецькобленерго" оголосила про відключення електрики ще й у гуртожитках. 14 березня 400 осіб зібралися на стихійний мітинг. Електрику їм повернули 16 березня, з гуртожитків виселяти не стали, але збір грошей не припинений.

Протестуючі підрахували, що якщо кожен здасть по 250 грн "пожертвувань", вийде мільйон, а борг інституту перед "Донецькобленерго" склав всього 76 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «У Горлівці зі студентів збирають по 250 гривень на електрику і економлять на стипендії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути