понеділок, 21 червня 2021 20:23

Із запуском "Північного потоку-2" транзит газу через Україну припиниться - Гламаздін

Із запуском "Північного потоку-2" транзит газу через Україну припиниться - Гламаздін
Вадим Гламаздін: "Українська ГТС потребуватиме суттєвого перегляду режимів роботи. Утримувати її в робочому стані стане економічно недоцільним". Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО, Gazeta.ua

Транзитна угода РФ з Україною була підписана під тиском санкцій. Із запуском російського газопроводу "Північний потік-2" функціонування української газотранспортної системи стане витратним і невигідним для держави.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів ексрадник голови правління Нафтогазу Вадим Гламаздін.

"Що змусило Москву заплатити, хай і наприкінці 2019 року? Санкції, – стверджує він. – Вони зрозуміли, що їм доведеться підписати нову транзитну угоду з Україною. Бо "Північного потоку-2" не буде. А без врегулювання попереднього спору вони не могли цього зробити. Тому Газпром і розрахувався. Чи буде в України за три-чотири роки такий важіль тиску – невідомо.

В Європейському Союзі рішення щодо санкцій має підтримати уряд кожної держави-члена. Нинішній німецький уряд їх не схвалює. Австрійський – також. Таких країн дві чи три, але цього достатньо, щоб санкції не були накладені".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Порошенко намагався максимально діяти в інтересах України". Ексголова "Нафтогазу" про газові переговори 2014 року

Після добудови "Північного потоку-2" українська ГТС може стати нерентабельною, вважає Вадим Гламаздін.

"Транзит газу через Україну у разі запуску "Північного потоку-2" майже напевно припиниться. Навіть попри контракт, що діє до 2024 року. Власне, це і є головною метою будівництва газогону. Й РФ добре знає, як змусити європейців погодитися на транзит через "Північний потік-2". Українська ГТС потребуватиме суттєвого перегляду режимів роботи. Утримувати її всю в робочому стані, швидше за все, стане економічно недоцільним і маловірогідним", – підсумовує експерт.

Повне інтерв'ю з Вадимом Гламаздіним читайте в журналі "Країна"

Ділянка першої нитки газопроводу "Північний потік-2" технічно завершена.

Про це повідомляється на сайті компанії-оператора.

Укладання трубопроводу було завершене 4 червня 2021 року. 10 червня морські секції трубопроводу, укладені з боку Росії та Німеччини, з'єднали.

З 11 червня проводитимуться пусконалагоджувальні роботи для підготовки до заповнення газом.

Роботи з укладання труб другої нитки тривають.

Зараз ви читаєте новину «Із запуском "Північного потоку-2" транзит газу через Україну припиниться - Гламаздін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути